poniedziałek, 16 maja 2016

Czekoladowe amarantuski



Eksperyment z mąką z amarantusa. Inspirowałam się przepisem z qmamkasze, ale z braku śmietanki owsianej czy ew. kokosowej, do ciasta dałam banany, by jakoś połączyć składniki suche i olej kokosowy. Dzięki temu ciasteczka w środku są miękkie i ciągnące, a na wierzchu mają chrupiącą skorupkę. Są przepysznie czekoladowe i przygotowuje się je w 5 minut.


  • 6 łyżek mąki z amarantusa
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia BG
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • garść rodzynek
  • kilka posiekanych daktyli
  • 2 rozgniecione banany
Mieszamy dokładnie suche składniki, a następnie łączymy z olejem i bananami. Ciasto wystarczy wyrobić łyżką i nakładać na blaszkę porcje, jest bardzo kleiste, nie da się z niego formować kształtów. Wychodzi ok 10 sztuk. Pieczemy ok 20 minut, ja przewracałam na drugą stronę w trakcie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz