środa, 18 maja 2016

Kaszotto z niepalonej kaszy gryczanej z włoszczyzną



  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/4 selera
  • 1 por
  • 1/2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • mielony kminek
  • suszony czosnek niedźwiedzi
  • woda
  • oliwa
Włoszczyznę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Por kroimy w półplasterki.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojonego pora, dodajemy liście laurowe i ziele. Po kilku minutach, gdy por się zeszkli, wrzucamy włoszczyznę. Chwilę smażymy i zalewamy wodą (ok 2 szklanki). Kiedy warzywa zaczną mięknąć, wsypujemy kaszę i ew. podlewamy wodą. Całość dusimy dopóki warzywa i kasza się ugotują, podlewając w trakcie wodą i przyprawiając na koniec.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką, koperkiem i szczypiorkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz