- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/4 selera
- 1 por
- 1/2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- mielony kminek
- suszony czosnek niedźwiedzi
- woda
- oliwa
Włoszczyznę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Por kroimy w półplasterki.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojonego pora, dodajemy liście laurowe i ziele. Po kilku minutach, gdy por się zeszkli, wrzucamy włoszczyznę. Chwilę smażymy i zalewamy wodą (ok 2 szklanki). Kiedy warzywa zaczną mięknąć, wsypujemy kaszę i ew. podlewamy wodą. Całość dusimy dopóki warzywa i kasza się ugotują, podlewając w trakcie wodą i przyprawiając na koniec.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz