Porcja na 6 sztuk
CIASTO:
300 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
szczypta soli
2-3 ml wody
FARSZ:
500 g kiszonej kapusty
1 cebula
garść grzybów suszonych
garść suszonej żurawiny
sól
świeżo mielony pieprz
papryka mielona słodka
papryka mielona ostra
kminek
listek laurowy
ziele angielskie, 4-5 ziaren
olej
folia aluminiowa i nasiona
grochu/fasoli do pieczenia wstępnego
Farsz można przygotować
dzień wcześniej.
Cebulę kroimy drobno.
Grzybki zalewamy ciepłą wodą
a jak już zmiękną, kroimy drobniutko.
Kapustę siekamy.
Na średnio rozgrzanym oleju
szklimy cebulę i grzybki. Dodajemy kapustę i mieszamy dokładnie. Wrzucamy
przyprawy, żurawinę, podlewamy wodą (ew. odrobiną czerwonego wytrawnego wina) i
dusimy aż kapusta zmięknie, zmniejszy swoją objętość i pociemnieje.
Zimne masło rozcieramy w
dużej misce z mąką aż przybierze wygląd okruchów. Dodajemy sól i podlewamy
wodą. Zagniatamy szybko gładkie ciasto.
Rozwałkowujemy je cienko i wylepiamy foremki. Nie wyrzucamy skrawków
ciasta, które nam zostaną. Tarty wstawiamy do lodówki na min. godzinę. Po tym
czasie foremki wykładamy folią, wypełniamy nasionami i wstawiamy do średnio
nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Po kwadransie usuwamy folię
a ciasto wypełniamy farszem. Resztę surowego ciasta wałkujemy, wycinamy
gwiazdki i układamy na wierzchu. Można posmarować je rozbełtanym jajkiem.
Pieczemy kolejne 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz