sobota, 16 listopada 2013

Tartaletki z kapustą i grzybami






Porcja na 6 sztuk

CIASTO:
300 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
szczypta soli
2-3 ml wody

FARSZ:
500 g kiszonej kapusty
1 cebula
garść grzybów suszonych
garść suszonej żurawiny
sól
świeżo mielony pieprz
papryka mielona słodka
papryka mielona ostra
kminek
listek laurowy
ziele angielskie, 4-5 ziaren
olej

folia aluminiowa i nasiona grochu/fasoli do pieczenia wstępnego

Farsz można przygotować dzień wcześniej.
Cebulę kroimy drobno.
Grzybki zalewamy ciepłą wodą a jak już zmiękną, kroimy drobniutko.
Kapustę siekamy.
Na średnio rozgrzanym oleju szklimy cebulę i grzybki. Dodajemy kapustę i mieszamy dokładnie. Wrzucamy przyprawy, żurawinę, podlewamy wodą (ew. odrobiną czerwonego wytrawnego wina) i dusimy aż kapusta zmięknie, zmniejszy swoją objętość i pociemnieje.

Zimne masło rozcieramy w dużej misce z mąką aż przybierze wygląd okruchów. Dodajemy sól i podlewamy wodą. Zagniatamy szybko gładkie ciasto.  Rozwałkowujemy je cienko i wylepiamy foremki. Nie wyrzucamy skrawków ciasta, które nam zostaną. Tarty wstawiamy do lodówki na min. godzinę. Po tym czasie foremki wykładamy folią, wypełniamy nasionami i wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Po kwadransie usuwamy folię a ciasto wypełniamy farszem. Resztę surowego ciasta wałkujemy, wycinamy gwiazdki i układamy na wierzchu. Można posmarować je rozbełtanym jajkiem.
Pieczemy kolejne 15 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz