sobota, 2 listopada 2013

Pomidorowy pęczak






  • 1 szklanka pęczaku tj. 250 ml
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 szklanki bulionu, najlepiej z kostki eko, ew. czystej wody
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn
  • majeranek
  • oliwa
Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy lekko na oliwie. Dodajemy kaszę i trzymamy na ogniu kilka minut. Wlewamy 1 szklankę wody, gotujemy aż płyn wyparuje i tak postępujemy z kolejnymi szklankami.
Kasza zwiększy objętość i zmięknie. Dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Gotujemy całość jeszcze kilka minut aż sos zredukuje swoją objętość.
Na podstawie przepisu z dziendobry.tvn.

1 komentarz: