środa, 6 listopada 2013

Tarta z gruszkami i masą śmietankowo-kajmakową



Kruchy spód

  • 300 g mąki pszennej krupczatki
  • 150 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki wody
Nadzienie:

  • 4 gruszki
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 380 g masy kajmakowej
  • 250 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • garść płatków migdałowych
Suchy groch/fasola i folia aluminiowa do pieczenia wstępnego

Forma do tarty o średnicy 27 cm

Do przesianej mąki dodajemy zimne, pokrojone masło i rozcieramy je palcami na kruszonkę. Dodajemy sól i wodę, zagniatamy szybko ciasto w kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim natłuszczoną formę. Ciasto nakłuwamy, wykładamy folią i wsypujemy nasiona.  Spód pieczemy ok 25 minut aż się zezłoci. Po wyjęciu z piekarnika usuwamy folię z grochem.

Gruszki obieramy, kroimy w niezbyt cienkie plastry. W teflonowym rondelku lub na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i wkładamy gruszki. Dusimy je aż zmiękną, uważając by nie rozpadły się podczas mieszania. Po zdjęciu z ognia dolewamy ekstrakt waniliowy i studzimy.

Śmietankę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy po łyżce masy kajmakowej i miksujemy dokładnie.

Płatki migdałowe prażymy kilka minut na suchej patelni aż lekko zbrązowieją. Uważamy bo szybko się przypalają.

Na wystudzony kruchy spód wykładamy gruszki, następnie masę śmietankową, wierzch posypujemy migdałami.
Przed podaniem dobrze jest schłodzić tartę w lodówce by masa stężała.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz