Kruchy spód
- 300 g mąki pszennej krupczatki
- 150 g zimnego masła
- szczypta soli
- 2-3 łyżki wody
Nadzienie:
- 4 gruszki
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 1-2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- 380 g masy kajmakowej
- 250 ml schłodzonej śmietanki 30%
- garść płatków migdałowych
Suchy groch/fasola i folia
aluminiowa do pieczenia wstępnego
Forma do tarty o średnicy 27
cm
Do przesianej mąki dodajemy
zimne, pokrojone masło i rozcieramy je palcami na kruszonkę. Dodajemy sól i
wodę, zagniatamy szybko ciasto w kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na
min. 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180
st. C.
Po tym czasie ciasto
rozwałkowujemy i wylepiamy nim natłuszczoną formę. Ciasto nakłuwamy, wykładamy
folią i wsypujemy nasiona. Spód
pieczemy ok 25 minut aż się zezłoci. Po wyjęciu z piekarnika usuwamy folię z
grochem.
Gruszki obieramy, kroimy w
niezbyt cienkie plastry. W teflonowym rondelku lub na patelni rozpuszczamy
masło, dodajemy cukier i wkładamy gruszki. Dusimy je aż zmiękną, uważając by
nie rozpadły się podczas mieszania. Po zdjęciu z ognia dolewamy ekstrakt
waniliowy i studzimy.
Śmietankę ubijamy na
sztywno, a następnie dodajemy po łyżce masy kajmakowej i miksujemy dokładnie.
Płatki migdałowe prażymy
kilka minut na suchej patelni aż lekko zbrązowieją. Uważamy bo szybko się
przypalają.
Na wystudzony kruchy spód
wykładamy gruszki, następnie masę śmietankową, wierzch posypujemy migdałami.
Przed podaniem dobrze jest
schłodzić tartę w lodówce by masa stężała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz