niedziela, 20 października 2013
Pizza MM
Danie z jadłospisu diety Montignac.
Pizza tzw. "węglowa", czyli taka, która wyklucza ze składników wszelkie tłuszcze jak ser czy mięso. Bardzo smaczna pomimo:)
Szczęśliwcy, którzy na takie "niuanse" nie muszą zwracać uwagi, mogą ja wzbogacić ulubionymi składnikami.
Ciasto:
2,5 szkl. mąki orkiszowej lub innej pp
1 szkl. mleka 1,5%
25 g drożdży
łyżka fruktozy
szczypta soli
oliwa
Składniki "na oko":
koncentrat pomidorowy/pomidory w puszce
musztarda dijon
cebula
pieczarki
czosnek
por
papryka
przyprawy dowolne: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, zioła prowansalskie, bazylia itp.
Podgrzać mleko, zalać drożdże, dodać fruktozę i szklankę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Do zaczynu dodawać resztę mąki zagniatając elastyczne ciasto. Rozłożyć ciasto na blaszce, posmarować oliwą a następnie pomidorami wymieszanymi z musztardą. Rozkładać resztę składników i przyprawić.
Piec w nagrzanym piekarniku 25 min.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Często takie robię, bo też jadam zgodnie z MM. Smakowita :)
OdpowiedzUsuń