niedziela, 20 października 2013

Pizza MM



Danie z jadłospisu diety Montignac.
Pizza tzw. "węglowa", czyli taka, która wyklucza ze składników wszelkie tłuszcze jak ser czy mięso. Bardzo smaczna pomimo:)
Szczęśliwcy, którzy na takie "niuanse" nie muszą zwracać uwagi, mogą ja wzbogacić ulubionymi składnikami.

Ciasto:

2,5 szkl. mąki orkiszowej lub innej pp
1 szkl. mleka 1,5%
25 g drożdży
łyżka fruktozy
szczypta soli
oliwa


Składniki "na oko":

koncentrat pomidorowy/pomidory w puszce
musztarda dijon
cebula
pieczarki
czosnek
por
papryka
przyprawy dowolne: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, zioła prowansalskie, bazylia itp.

Podgrzać mleko, zalać drożdże, dodać fruktozę i szklankę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Do zaczynu dodawać resztę mąki zagniatając elastyczne ciasto. Rozłożyć ciasto na blaszce, posmarować oliwą a następnie pomidorami wymieszanymi z musztardą. Rozkładać resztę składników i przyprawić.
Piec w nagrzanym piekarniku 25 min.



1 komentarz:

  1. Często takie robię, bo też jadam zgodnie z MM. Smakowita :)

    OdpowiedzUsuń