środa, 9 października 2013

Sałatka z cukinii z curry




  • 3 kg cukinii, najlepiej małej i cienkiej jak ogórki
  • 1/2 kg cebuli
  • 3 kolorowe papryki (ja użyłam tylko czerwonych)
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki octu
  • 4 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki gorczycy
  • 4 łyżeczki curry (w oryginale stosuje się kurkumę)
Paprykę i cebulę kroimy w cienkie paski, a cukinie szatkujemy razem ze skórką w plastry. W misce mieszamy ocet, cukier, sól, gorczycę i curry. W dużym garnku lub misce mieszamy warzywa i zalewamy marynatą, odstawiamy na 2 godziny. Nie należy martwić się małą ilością płynu, gdyż cukinia puści dużo wody i zalewy wystarczy na wszystkie słoiki.
Sałatkę przekładamy do słoików, zalewamy powstałym płynem, zakręcamy i pasteryzujemy 15-20 minut od momentu zagotowania.
Z podanych proporcji wyszło mi 6 słoików - 3 x 1 l. i 3 x 0,5 l.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz