- 3 kg cukinii, najlepiej małej i cienkiej jak ogórki
- 1/2 kg cebuli
- 3 kolorowe papryki (ja użyłam tylko czerwonych)
- 2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki octu
- 4 łyżeczki soli
- 4 łyżeczki gorczycy
- 4 łyżeczki curry (w oryginale stosuje się kurkumę)
Paprykę i cebulę kroimy w cienkie paski, a cukinie szatkujemy razem ze skórką w plastry. W misce mieszamy ocet, cukier, sól, gorczycę i curry. W dużym garnku lub misce mieszamy warzywa i zalewamy marynatą, odstawiamy na 2 godziny. Nie należy martwić się małą ilością płynu, gdyż cukinia puści dużo wody i zalewy wystarczy na wszystkie słoiki.
Sałatkę przekładamy do słoików, zalewamy powstałym płynem, zakręcamy i pasteryzujemy 15-20 minut od momentu zagotowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz