piątek, 25 maja 2012

Kruche ciasteczka a la Linzer Cookies






  • 350 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 90 g cukru (najlepiej zwykły cukier wymieszany z waniliowym domowej roboty)
  • 180 g masła
  • szczypta soli
  • dżem o dowolnym smaku, ja użyłam malinowego i z czarnej porzeczki
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, żółtka, dodajemy pokrojone w kosteczkę masło i rozcieramy wszystko palcami na kruszonkę. Kiedy masło zacznie się rozpuszczać od ciepła dłoni, zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię lub woreczek i wkładamy na godzinę do lodówki.
Po godzinie odrywamy kawałki ciasta, wałkujemy na grubość min. 3 mm i wycinamy foremką kształty. Nie polecam cieńszego wałkowania gdyż ciasteczka będą się szybciej przypalać.
Ja użyłam foremek do ciasteczek Linzer. Z połowy porcji wycinamy ciasteczka pełne a drugą połowę robimy z otworkami w środku, w kształcie serduszek lub gwiazdek itp. Można użyć również innych foremek, których używamy np. do pierniczków.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C i pieczemy ciasteczka ok 8-10 min. Studzimy całkowicie.
Po ostudzeniu pełne ciasteczka smarujemy dżemem i nakładamy wierzch z dziurką. Dodatkowo połówki z wzorkiem można, przed nałożeniem, posypać cukrem pudrem.
Z podanej porcji ciasta wyszło mi 70 pojedyńczych ciasteczek.






poniedziałek, 14 maja 2012

Koktajl ananasowo-bananowy


Bardzo proste, może wręcz banalne, ale jakie smaczne i zdrowe:)
  • 1 banan
  • plaster świeżego ananasa grubości ok 1,5 cm
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładki napój.

piątek, 11 maja 2012

Sałatka z pieczonych bakłażanów z fetą




Przepyszna sałatka, która zachwyca bogactwem smaków. Mięta, czosnek, słona feta, chrupiące orzechy i kremowe bakłażany...Polecam każdemu, kto na chwilę zechce się przenieść się w krainę orientalnych aromatów; ja na pewno będę tam wracać:)
Na podstawie przepisu z "Moje Gotowanie" nr 5/2012.

  • 1 bakłażan
  • 5 ząbków czosnku
  • 100 g sera typu feta
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • sok z 1/2 cytryny
  • oliwa
  • papryka słodka w proszku
  • kilka liści świeżej mięty
  • curry
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie garam masala, mielony kumin

Bakłażana kroimy w plastry, ja nigdy nie obieram, ale jeśli dla kogoś skórka jest zbyt twarda to może obrać. Plastry solimy i odstawiamy na 30 minut by pozbyć się goryczki.
Oliwę mieszamy z papryką, curry, solą, pieprzem i trzema wyciśniętymi ząbkami czosnku, garam masala i kuminem.
Po tym czasie plastry myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Układamy je na blaszce, smarujemy marynatą i pieczemy ok 25 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
W miseczce ucieramy 2 wyciśnięte ząbki czosnku z solą, następnie dodajemy sok z cytryny i posiekaną miętę. Bakłażany kroimy w grubą kostkę, polewamy sosem, a następnie mieszamy razem z posiekaną natką, kostkami sera, orzechami i sezamem.



wtorek, 8 maja 2012

Rożki francuskie z warzywami




Ciasto francuskie daje mnóstwo możliwości. Można nadziać je prawie wszystkim, a zamiast proponowanych trójkątów przygotować pierożki, tarteletki lub paszteciki w kształcie rurek.
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2 małe marchewki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • przecier pomidorowy (można pominąć)
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • imbir
  • rozbełtane jajko
Ciasto wyjmujemy z lodówki by się rozmroziło.
Warzywa myjemy, obieramy (oprócz cukinii)i kroimy w cieniutkie słupki, cebulę w piórka. Podsmażamy na odrobinie oliwy cebulę, paprykę, marchewkę, cukinię i czosnek. Można podlać odrobiną wody lub przecieru pomidorowego. Warzywa powinny się zeszklić, zmięknąć ale jednocześnie pozostać jędrne. Na koniec przyprawiamy do smaku.
Ciasto kroimy na kwadraty, mi wyszło 6 szt. Warzywa układamy na połowie każdego kwadratu i składamy w trójkąt. Brzegi dociskamy widelcem, wierzch smarujemy jajkiem.
Rożki pieczemy 20 minut w średnio nagrzanym piekarniku.






piątek, 4 maja 2012

Miętowy koktajl z kiwi i cytryną



Podpatrzony w jednym z barów wegetariańskich i robiony "po swojemu". Orzeźwiający w upalne dni, zdrowy ze względu na dużą zawartość witaminy C i nie tylko, może być inspiracją do podobnych koktajli z użyciem innych owoców.

  • 3 dojrzałe obrane kiwi
  • sok z 1 cytryny
  • kilka gałązek świeżej mięty
  • szklanka wody mineralnej
  • miód do smaku, ok 2 łyżek
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na aksamitny napój. Możemy dodać więcej wody jeśli jest zbyt gęsty lub wrzucić do szklanki kilka kostek lodu, schłodzony smakuje lepiej. Miodu dolewamy wiecej lub mniej w zależności od tego czy kiwi były wystarczająco dojrzałe i słodkie.