Składniki:
- 200-300 g śliwek, (ja dałam domowej roboty śliwki w słodkiej zalewie i goździkach ze słoika)
- 160 g cukru trzcinowego
- 180 g masła
- 280 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 200 g cukru pudru
- tabliczka gorzkiej czekolady 90 g
- 180 ml mleka
- szczypta soli
Czekoladę posiekać na kawałki.
Cukier puder utrzeć z masłem, dodawać po jednym jajku.
Wymieszać ze sobą pozostałe suche składniki - mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól. Do ucieranego masła dodawać na przemian mleko i mąkę z dodatkami. Na koniec wmieszać kawałki czekolady.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
Ciasto wylać na tortownicę 24 cm. wyłożoną papierem do pieczenia, ew. wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Na wierzchu ułożyć odsączone śliwki i posypać kruszonką z ciemnego cukru.
Ciasto piekło się ok 70-80 min.
na podstawie przepisu stąd
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz