środa, 12 października 2011

Czekolada i śliwka



Składniki:
  • 200-300 g śliwek, (ja dałam domowej roboty śliwki w słodkiej zalewie i goździkach ze słoika)
  • 160 g cukru trzcinowego
  • 180 g masła
  • 280 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 200 g cukru pudru
  • tabliczka gorzkiej czekolady 90 g
  • 180 ml mleka
  • szczypta soli
Cukier trzcinowy rozetrzeć z 3 łyżkami masła i 3 łyżkami mąki, odstawić.
Czekoladę posiekać na kawałki.
Cukier puder utrzeć z masłem, dodawać po jednym jajku.
Wymieszać ze sobą pozostałe suche składniki - mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól. Do ucieranego masła dodawać na przemian mleko i mąkę z dodatkami. Na koniec wmieszać kawałki czekolady.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
Ciasto wylać na tortownicę 24 cm. wyłożoną papierem do pieczenia, ew. wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Na wierzchu ułożyć odsączone śliwki i posypać kruszonką z ciemnego cukru.
Ciasto piekło się ok 70-80 min.



na podstawie przepisu stąd



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz