czwartek, 22 września 2011

Tarta limonkowa z żurawiną



  • 200 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki min 30%
  • 100 g cukru
  • sok i skórka starta z 2 limonek
  • cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 150 g suszonej żurawiny
  • cukier puder

Masło rozetrzeć z mąką w formę okruchów, dodać sól i wodę, szybko zagnieść ciasto. Wysmarowaną formę do tarty wyłożyć rozwałkowanym plackiem i odstawić do lodówki na godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 200 st. C.
Schłodzone ciasto wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać fasolą ew. grochem. Piec 15 min.
W tym czasie przygotować krem. Serek zmiksować z sokiem i skórką limonkową, cukrem, jajkami, cukrem waniliowym. Śmietankę ubić
i połączyć z masą.
Na podpieczony spód wsypać żurawinę, wylać masę i całość piec 30-40 min. w 180 st. C.
Dokładnie ostudzić i posypać cukrem pudrem.



na podstawie przepisu z magazynu " Kuchnia" nr 9/2010

1 komentarz: