- 200 g mąki
- 100 g zimnego masła
- szczypta soli
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki min 30%
- 100 g cukru
- sok i skórka starta z 2 limonek
- cukier waniliowy
- 2 jajka
- 150 g suszonej żurawiny
- cukier puder
Masło rozetrzeć z mąką w formę okruchów, dodać sól i wodę, szybko zagnieść ciasto. Wysmarowaną formę do tarty wyłożyć rozwałkowanym plackiem i odstawić do lodówki na godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 200 st. C.
Schłodzone ciasto wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać fasolą ew. grochem. Piec 15 min.
W tym czasie przygotować krem. Serek zmiksować z sokiem i skórką limonkową, cukrem, jajkami, cukrem waniliowym. Śmietankę ubić
i połączyć z masą.
Na podpieczony spód wsypać żurawinę, wylać masę i całość piec 30-40 min. w 180 st. C.
Dokładnie ostudzić i posypać cukrem pudrem.
na podstawie przepisu z magazynu " Kuchnia" nr 9/2010
wygląda rozkosznie
OdpowiedzUsuń