Należy tylko pamiętać by nie ruszać ciastek po wyjęciu z piekarnika. Muszą ostygnąć całkowicie, wtedy bez problemu wyjdą z foremek i zachowają kształt. Są kruche z wierzchu i ciągnące w środku, bardzo orzechowe.
Składniki:
- 400 g mielonych orzechów włoskich (w oryginale 200 g)
- 3 jajka (w oryginale 2 szt.)
- 350-400 ml cukru - brązowy i biały w proporcji 2:1 (w oryginale 250 ml białego cukru)
- 250 g masła (w oryginale 225 g masła)
- cynamon, imbir w proszku
Orzechy wymieszać z cukrem, następnie dodać jajka, masło i przyprawy.
Masę wlewać do 1/2 wysokości foremek na muffinki i piec w nagrzanym do 200 st. piekarniku przez 10 min. Po wyjęciu odstawić do całkowitego ostygnięcia, nie wyjmować z foremek gdyż ciasto jest miękkie i może się łamać.
na podstawie przepisu z "Encyklopedii wypieków i pieczenia"
Chętnie upiekę i sprubuję specjału ;)
OdpowiedzUsuń