czwartek, 13 października 2011

Ciastka orzechowe bez mąki

Ciastka, które wyszły, ale nie dokładnie tak, jak miały wyjść. Kwestią znaczącą jest sposób mielenia orzechów. W oryginalnym przepisie poleca się młynek do orzechów; mielenie w malakserze powoduje zbytnie rozlewanie się ciasta co właśnie się stało i co uniemożliwiło lepienie z niego kulek. Mimo dodawania coraz większej ilości mielonych orzechów nie dawało się go zagęścić. Kleksy wylewane na blachę, w czasie pieczenia rozlewały się tworząc jeden wielki placek. Jedynym sposobem uratowania masy było wlewanie jej do silikonowych foremek na babeczki i to był strzał w dziesiątkę.
Należy tylko pamiętać by nie ruszać ciastek po wyjęciu z piekarnika. Muszą ostygnąć całkowicie, wtedy bez problemu wyjdą z foremek i zachowają kształt. Są kruche z wierzchu i ciągnące w środku, bardzo orzechowe.



Składniki:
  • 400 g mielonych orzechów włoskich  (w oryginale 200 g)
  • 3 jajka (w oryginale 2 szt.)
  • 350-400 ml cukru - brązowy i biały w proporcji 2:1 (w oryginale 250 ml białego cukru)
  • 250 g masła (w oryginale 225 g masła)
  • cynamon, imbir w proszku
Tłuszcz rozpuścić i odstawić do ostygnięcia.
Orzechy wymieszać z cukrem, następnie dodać jajka, masło i przyprawy.
Masę wlewać do 1/2 wysokości foremek na muffinki i piec w nagrzanym do 200 st. piekarniku przez 10 min. Po wyjęciu odstawić do całkowitego ostygnięcia, nie wyjmować z foremek gdyż ciasto jest miękkie i może się łamać.




na podstawie przepisu z "Encyklopedii wypieków i pieczenia"

1 komentarz: