sobota, 3 września 2011

Tarteletki śliwkowe




CIASTO:
  • 200 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • jajko

NADZIENIE:
  • 5-6 dojrzałych, twardych śliwek
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 150 ml wody
  • cynamon
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 250 ml śmietanki kremówki

folia aluminiowa i nasiona do pieczenia "na ślepo" - kasza/groch/soczewica/soja

proporcje na 8 szt.

Masło rozcieramy z mąką na okruchy, dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto, formujemy w walec i wstawiamy do lodówki na 30 min.
Śliwki dzielimy na połówki, wyjmujemy pestki. Do rondelka wlewamy wodę, cynamon, 2 łyżki cukru i śliwki. Gotujemy ok 5 min., nie za długo żeby owoce się nie rozgotowały. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy kruche spody. Ciasto kroimy w plastry grubości ok 1 cm. i każdy wałkujemy w cienki placek. Wylepiamy dokładnie natłuszczone foremki, nadmiar ciasta z brzegów odcinamy wałkiem.
Spody nakłuwamy widelcem i przystępujemy do tzw. pieczenia "na ślepo", dzięki któremu ciasto zachowa kształt i nie spłynie z boków foremek. Na każde ciastko wykładamy folię aluminiową i wsypujemy groch/soję/kaszę/soczewicę. Wstawiamy ciastka do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 10-15 min.
Śliwki pozbawiamy skórki i wykładamy na upieczone spody. Jajka ucieramy z resztą cukru. Śmietankę podgrzewamy do wrzenia i wlewamy do masy jajecznej, cały czas mieszając. Wypełniamy masą ciastka i wstawiamy do piekarnika na 25 min.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz