CIASTO:
- 200 g mąki
- 100 g zimnego masła
- jajko
NADZIENIE:
- 5-6 dojrzałych, twardych śliwek
- 100 g cukru trzcinowego
- 150 ml wody
- cynamon
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 250 ml śmietanki kremówki
folia aluminiowa i nasiona do pieczenia "na ślepo" - kasza/groch/soczewica/soja
proporcje na 8 szt.
Masło rozcieramy z mąką na okruchy, dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto, formujemy w walec i wstawiamy do lodówki na 30 min.
Śliwki dzielimy na połówki, wyjmujemy pestki. Do rondelka wlewamy wodę, cynamon, 2 łyżki cukru i śliwki. Gotujemy ok 5 min., nie za długo żeby owoce się nie rozgotowały. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy kruche spody. Ciasto kroimy w plastry grubości ok 1 cm. i każdy wałkujemy w cienki placek. Wylepiamy dokładnie natłuszczone foremki, nadmiar ciasta z brzegów odcinamy wałkiem.
Spody nakłuwamy widelcem i przystępujemy do tzw. pieczenia "na ślepo", dzięki któremu ciasto zachowa kształt i nie spłynie z boków foremek. Na każde ciastko wykładamy folię aluminiową i wsypujemy groch/soję/kaszę/soczewicę. Wstawiamy ciastka do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 10-15 min.
Śliwki pozbawiamy skórki i wykładamy na upieczone spody. Jajka ucieramy z resztą cukru. Śmietankę podgrzewamy do wrzenia i wlewamy do masy jajecznej, cały czas mieszając. Wypełniamy masą ciastka i wstawiamy do piekarnika na 25 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz