CIASTO:
- 200 g mąki
- 100 g zimnego masła
- jajko
NADZIENIE:
- 3 jabłka
- 0,5-0,7 kg dyni
- 3-4 łyżki brązowego cukru
- cynamon
- imbir
- wanilia
- płatki migdałowe
Ilość składników i przypraw jest uznaniowa. Jabłka i dynię obrać, pokroić w kawałki i wrzucić do rondla. Zalać odrobiną wody, dodać cukier, przyprawy i dusić. Kiedy jabłka i dynia zmiękną można je zmiksować, całość ewentualnie dosłodzić.
Przygotowujemy kruche spody. Ciasto kroimy w plastry grubości ok 1 cm. i każdy wałkujemy w cienki placek. Wylepiamy dokładnie natłuszczone foremki, nadmiar ciasta z brzegów odcinamy wałkiem.
Spody nakłuwamy widelcem i przystępujemy do tzw. pieczenia "na ślepo", dzięki któremu ciasto zachowa kształt i nie spłynie z boków foremek. Na każde ciastko wykładamy folię aluminiową i wsypujemy groch/soję/kaszę/soczewicę. Wstawiamy ciastka do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 10-15 min.
Po podpieczeniu spodów nakładamy na nie nadzienie, posypujemy migdałami i pieczemy jeszcze 25 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz