środa, 29 czerwca 2011

Tartaletki śmietankowe


 

 
CIASTO:
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 3 szkl. mąki
NADZIENIE:
  • 2 żółtka
  • łyżka cukru
  • 200 ml śmietanki 36%
  • łyżeczka cukru waniliowego lub odrobina prawdziwej wanilii 

 
porcja na 12 foremek do ciastek

 
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, następnie dodać cukier i ucierać nadal. Wbić jajka, ucierać jeszcze chwilę aż składniki się połączą. Powoli dosypywać mąkę i zagniatać ciasto ręką aż nie będzie się lepiło do dłoni. Mąkę należy dodawać ostrożnie żeby ciasto pozostało elastyczne i luźne a nie twarde. Ok 1/5 ciasta odłożyć, przyda się do wykończenia wierzchu ciastek, a resztą wylepić foremki i wstawić do lodówki.
Żółtka utrzeć dokładnie z łyżką cukru w rondelku. Dodać śmietankę z wanilią i całość powoli podgrzewać cały czas mieszając. Trzeba bardzo uważać, żeby ogień nie był zbyt duży bo masa ma tendencje do ważenia się. Kiedy zgęstnieje należy ją odstawić do ostygnięcia.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik.
Foremki z ciastem napełniamy letnią masą a wierzch każdego ciastka przykrywamy krążkiem ciasta.
Pieczemy wszystkie ok 30 min. w średnio nagrzanym piekarniku.

 

 

 

 
na podstawie przepisu na ciastka śmietankowe z książki L. Ćwierczakiewiczowej "Jedyne praktyczne przepisy"

1 komentarz: