- 200 g masła
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 3 szkl. mąki
- 2 żółtka
- łyżka cukru
- 200 ml śmietanki 36%
- łyżeczka cukru waniliowego lub odrobina prawdziwej wanilii
Żółtka utrzeć dokładnie z łyżką cukru w rondelku. Dodać śmietankę z wanilią i całość powoli podgrzewać cały czas mieszając. Trzeba bardzo uważać, żeby ogień nie był zbyt duży bo masa ma tendencje do ważenia się. Kiedy zgęstnieje należy ją odstawić do ostygnięcia.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik.
Foremki z ciastem napełniamy letnią masą a wierzch każdego ciastka przykrywamy krążkiem ciasta.
Pieczemy wszystkie ok 30 min. w średnio nagrzanym piekarniku.
Od zawsze uwielbiam babeczki śmietankowe
OdpowiedzUsuń