SPÓD:
- 200 g herbatników typu petitki
- 150 g roztopionego masła
MASA:
- 300 g twarogu
- 200 ml śmietany 18%
- 80 g cukru pudru
- starta skórka z jednej cytryny
- maliny (ew. truskawki, jagody, borówki)
Herbatniki miksujemy z masłem na plastyczną masę i wylepiamy formę do tarty. Ilość ciastek i masła zależy od wielkości formy i od tego, czy będziemy wylepiać tylko spód czy też boki formy. Wstawiamy do lodówki na ok 20 min.
Twaróg miksujemy dokładnie ze śmietaną i cukrem. Pudru dodajemy więcej lub mniej w zależności od smaku jaki chcemy uzyskać. Na koniec wsypujemy skórkę cytrynową.
Masą wypełniamy formę a na wierzchu układamy owoce.
Ciasto schładzamy w lodówce min. godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz