wtorek, 28 czerwca 2011

Tarta cytrynowo-malinowa



SPÓD:
  • 200 g herbatników typu petitki
  • 150 g roztopionego masła

MASA:
  • 300 g twarogu
  • 200 ml śmietany 18%
  • 80 g cukru pudru
  • starta skórka z jednej cytryny
  • maliny (ew. truskawki, jagody, borówki)

Herbatniki miksujemy z masłem na plastyczną masę i wylepiamy formę do tarty. Ilość ciastek i masła zależy od wielkości formy i od tego, czy będziemy wylepiać tylko spód czy też boki formy. Wstawiamy do lodówki na ok 20 min.
Twaróg miksujemy dokładnie ze śmietaną i cukrem. Pudru dodajemy więcej lub mniej w zależności od smaku jaki chcemy uzyskać. Na koniec wsypujemy skórkę cytrynową.
Masą wypełniamy formę a na wierzchu układamy owoce.
Ciasto schładzamy w lodówce min. godzinę.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz