niedziela, 6 lutego 2011

Tarta wiśniowa

Świeże owoce można zastąpić mrożonkami, ale wiosny i słońca zastąpić się nie da...





CIASTO:
  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki wody

NADZIENIE:
  • 500 g wiśni mrożonych
  • 1/2 szkl. brązowego cukru
  • płatki migdałowe
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cynamon
  • sproszkowany imbir

Wiśnie rozmrozić i odsączyć nadmiar soku.
Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 30 min.
Wiśnie wymieszać z migdałami, cukrem, przyprawami i mąką.
Formę do tarty natłuścić, wylepić dokładnie ciastem i wyłożyć nadzienie.
Całość piec ok 45 min. w temp. 160 st. C.
Idealne z lodami lub bitą śmietaną...




na podst. przepisu z miesięcznika Kuchnia nr 2/2011

1 komentarz:

  1. Świetny przepis , tarta genialna . Znikła w mgnieniu oka :)

    OdpowiedzUsuń