CIASTO:
- 150 g mąki
- 100 g masła
- szczypta soli
- 2 łyżeczki wody
NADZIENIE:
- 500 g wiśni mrożonych
- 1/2 szkl. brązowego cukru
- płatki migdałowe
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- cynamon
- sproszkowany imbir
Wiśnie rozmrozić i odsączyć nadmiar soku.
Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 30 min.
Wiśnie wymieszać z migdałami, cukrem, przyprawami i mąką.
Formę do tarty natłuścić, wylepić dokładnie ciastem i wyłożyć nadzienie.
Całość piec ok 45 min. w temp. 160 st. C.
Idealne z lodami lub bitą śmietaną...
na podst. przepisu z miesięcznika Kuchnia nr 2/2011
Świetny przepis , tarta genialna . Znikła w mgnieniu oka :)
OdpowiedzUsuń