- 125 g mąki
- 100 g zimnego masła
- szczypta soli
- 2-3 łyżki zimnej wody
- 80 g szynki szwarcwaldzkiej (ok 8 plastrów)
- 3 łyżki kaparów
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- kawałek czerwonej papryki
- 400 ml śmietany 18%
- 3 żółtka
- 2 łyżeczki chrzanu
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- koperek
- sól
- pieprz
a następnie dodajemy wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Wylepiamy nim natłuszczoną formę i wstawiamy do lodówki na min. 30 min.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. C.
Cebulę, paprykę i czosnek kroimy w niezbyt drobną kostkę
i podsmażamy na oliwie.
W dużej misce mieszamy śmietanę, chrzan, musztardę i przyprawy. Dodajemy kapary, cebulę z papryką, szynkę pokrojoną lub porwaną na kawałki, posiekany koperek oraz żółtka. Delikatnie mieszamy.
Spód tarty pieczemy przez 10 min., a następnie wylewamy na niego przygotowaną masę i całość pieczemy ok 40-50 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz