sobota, 16 kwietnia 2011

Tarta z szynką szwarcwaldzką



CIASTO:
  • 125 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki zimnej wody

NADZIENIE:
  • 80 g szynki szwarcwaldzkiej (ok 8 plastrów)
  • 3 łyżki kaparów
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek czerwonej papryki
  • 400 ml śmietany 18%
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • koperek
  • sól
  • pieprz

Masło rozcieramy palcami z mąką i solą w formę okruchów,
a następnie dodajemy wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Wylepiamy nim natłuszczoną formę i wstawiamy do lodówki na min. 30 min.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. C.
Cebulę, paprykę i czosnek kroimy w niezbyt drobną kostkę
i podsmażamy na oliwie.
W dużej misce mieszamy śmietanę, chrzan, musztardę i przyprawy. Dodajemy kapary, cebulę z papryką, szynkę pokrojoną lub porwaną na kawałki, posiekany koperek oraz żółtka. Delikatnie mieszamy.
Spód tarty pieczemy przez 10 min., a następnie wylewamy na niego przygotowaną masę i całość pieczemy ok 40-50 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz