Jak ożenić tartę z makiem? Dodać go do samego ciasta czy masy? Połączyć z budyniem, śmietaną, czekoladą czy owocami?
Ostatecznie wyszło mi połączenie puszystego kremu tortowego
i przełamujących jego słodki smak suszonych śliwek.
Jak wyszło?? Spróbujcie sami:)
Ciasto:
- 250 g mąki
- 100 g zimnego masła
- szczypta soli
- 2 łyżki wody
Masa:
- 100 g suszonych śliwek
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru (może być puder)
- 400 g masy makowej (może być gotowa z puszki)
- garść płatków migdałowych
- opcjonalnie Śmietan Fix
Pokrojone masło rozetrzeć palcami z mąką i solą. Do ziarnistej masy wlać wodę i szybko zagnieść gładkie ciasto. Wylepić nim posmarowaną masłem formę i wstawić do lodówki na 30 min.
Śliwki namoczyć w ciepłej wodzie (można dodać odrobinę rumu lub soku pomarańczowego). Można również śliwki zagotować a następnie zmiksować lub przetrzeć przez sitko.Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C i piec ciasto przez 25 min. Następnie dokładnie ostudzić.
Śmietankę ubić z cukrem (można dodać Śmietan Fix by była sztywniejsza). Powoli wmieszać do śmietany masę makową i migdały. Na ostudzony spód wyłożyć śliwki a następnie krem ze śmietany
i maku. Wierzch można posypać płatkami migdałów.
Całość schłodzić przed podaniem.
na podst. "Ciasta i desery" Biblioteczka Poradnika Domowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz