środa, 19 stycznia 2011

Mak i śliwka

Pomimo tego, że Boże Narodzenie już dawno za nami a mak i suszone owoce i bakalie są nieodłącznym atrybutem świątecznego menu, dziś proponuję tartę zawierającą właśnie te składniki. Myśl o maku towarzyszyła mi już od dawna i zastanawiałam sie jak włączyć go do przepisu. Przypomniał mi o smakach dzieciństwa a szczególnie  o jednym z moich ulubionych ciast - Makowej Panience, puszystym, ucieranym cieście nakrapianym czarnymi, chrupiącymi ziarenkami.
Jak ożenić tartę z makiem? Dodać go do samego ciasta czy masy? Połączyć z budyniem, śmietaną, czekoladą czy owocami?
Ostatecznie wyszło mi połączenie puszystego kremu tortowego 
i przełamujących jego słodki smak suszonych śliwek.
Jak wyszło?? Spróbujcie sami:)



Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki wody

Masa:
  • 100 g suszonych śliwek
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru (może być puder)
  • 400 g masy makowej (może być gotowa z puszki)
  • garść płatków migdałowych
  • opcjonalnie Śmietan Fix
Pokrojone masło rozetrzeć palcami z mąką i solą. Do ziarnistej masy wlać wodę i szybko zagnieść gładkie ciasto. Wylepić nim posmarowaną masłem formę i wstawić do lodówki na 30 min.
Śliwki namoczyć w ciepłej wodzie (można dodać odrobinę rumu lub soku pomarańczowego). Można również śliwki zagotować a następnie zmiksować lub przetrzeć przez sitko.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C i piec ciasto przez 25 min. Następnie dokładnie ostudzić.
Śmietankę ubić z cukrem (można dodać Śmietan Fix by była sztywniejsza). Powoli wmieszać do śmietany masę makową i migdały. Na ostudzony spód wyłożyć śliwki a następnie krem ze śmietany
i maku. Wierzch można posypać płatkami migdałów.
Całość schłodzić przed podaniem.








na podst. "Ciasta i desery" Biblioteczka Poradnika Domowego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz