sobota, 21 listopada 2015

Kruche ciasteczka z mąki ryżowej




Po mniej i bardziej udanych eksperymentach z ryżowymi placuszkami, przyszedł czas na ciasteczka. Racuszki były trochę suche, a ciasto na nie niewykle kruche. To mnie na jakiś czas zniechęciło do mąki ryżowej. Do czasu...
Inspirowałam się przepisem z Feel Eat, pominęłam jednak proszek do pieczenia i cukier, mleka użyłam kokosowego. Ciasteczka są kruche, smaczne, nie mam im nic do zarzucenia, oprócz tego, że szybko znikają z talerza.
  • 100 g drobnej mąki ryżowej
  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego
  • kilka łyżek mleka kokosowego
Zagniatamy ciasto z mąki, żółtek i oleju. Mleko dodajemy jeśli ciasto będzie zbyt suche i nie będzie chciało się połączyć. Kulę ciasta wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wycinamy ciasteczka (dzieci to uwielbiają). Początkowo ciasto jest dość kruche, ale jak już nabierze temperatury pokojowej to wałkuje się super i nie sprawia kłopotów. Pieczemy ok 20 minut, uważając by się nie przypaliły.
Uwaga: moje ciasteczka nie są wcale słodkie. Można je smarować powidłami/dżemem i składać po dwa lub po prostu osłodzić ciasto przed pieczeniem czym chcecie.
Z podanych składników wychodzi cała blacha ciasteczek.


3 komentarze:

  1. czym można zastąpić mleko kokosowe? niestety nie mam takiego a zwykłego mleka nie mogę:( czy da sie to czymś zastąpić? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że nawet woda wystarczy, płynu nie musi być dużo. a mleko koko można zrobić samemu z wiórków, o ile ma się je akurat w domu :-)

      Usuń