sobota, 11 października 2014

Zupa krem z buraków


  • 4 buraki
  • 3 ziemniaki
  • ok 1,5-2 l bulionu
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • sól (u mnie himalajska)
  • pieprz
  • olej
Ziemniaki obieram i gotuję.
Buraki owijam w folię aluminiową lub w papier do pieczenia, wstawiam na blaszce do piekarnika i piekę do miękkości, może to zająć 40-60 minut. Pieczone buraki mają pełniejszy, słodki smak i zachowują swoje wartości odżywcze. Pod koniec pieczenia na blaszkę wkładam główkę czosnku lub same ząbki (nieobrane!), na ok 10-15 minut.
Przestygnięte buraczki odwijam z folii/papieru, obieram, kroję na większe kawałki i wrzucam do bulionu razem z ziemniakami i obranymi ząbkami czosnku, ścieram imbir i dodaję do zupy. Całość miksuję na gładki krem, doprawiam i zagotowuję. Można zabielić śmietaną.



2 komentarze:

  1. i jaka kremowa konsystencja Ci wyszła! pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł z pieczeniem buraków :) A imbir dodaje odrobinę orientalnej nuty, super. Wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń