poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Pieczone klopsiki z fetą




  • 1 pierś z kurczaka
  • 500 g mięsa z indyka (pierś lub kawałek udźca)
  • 2 jajka
  • 1 posiekana drobno cebula
  • 4 zmiażdżone ząbki czosnku
  • posiekany koperek i natka pietruszki (po 1/2 pęczka)
  • opcjonalnie 4 łyżki mielonych migdałów do zagęszczenia masy
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn
  • słodka papryka w proszku
  • kilka łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • ok 100 g sera typu feta (1/2 kostki)
Mięso mielimy i dodajemy wszystkie pozostałe składniki oprócz sera. Mieszamy dokładnie na gładką masę. Jeśli jest zbyt rzadka, zagęszczamy ją mielonymi migdałami.
Ser kroimy w kostki o boku długości 1,5 cm.
Zwilżonymi rękami formujemy klopsy i w środek każdego wsadzamy kostkę sera i zalepiamy dokładnie.
Kotleciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Z podanej porcji wyszło mi 14 klopsów. Piekłam je 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku.



3 komentarze:

  1. Uwielbiam wszystko co z fetą A dodatku te klopsiki rewelacyjnie prezentują się na zdjęciu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Klopsy super sie prezentuja, ale czy nie sa za słone przez fete?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to już kwestia indywidualnego gustu, mi słoność fety nie przeszkadza...zawsze można nadziać je np. mozzarellą :-)

      Usuń