sobota, 29 października 2011

Ciasto królowej Saby (Reine de Saba)



Ciasto:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady 100 g
  • 4 łyżki mocnej zaparzonej kawy
  • 100 g masła
  • 3 jajka - osobno żółtka i białka
  • 100 g mąki
  • 100 mielonych migdałów
  • 80 g cukru
Polewa:
  • tabliczka gorzkiej czekolady 100 g
  • 3 łyżeczki masła
  • 3 łyżki zaparzonej kawy
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kawę i odstawić do ostygnięcia.
Mąkę wymieszać dokładnie z proszkiem migdałowym.
Masło utrzeć z cukrem i po kolei dodawać po jednym żółtku. Wlanie wszystkich żółtek na raz może spowodować zwarzenie się masy. Następnie dodać rozpuszczoną czekoladę i dokładnie zmiksować.
Białka ubić na sztywno i 1-2 łyżki piany dodać do masy czekoladowej a następnie wsypywać mąkę z migdałami i miksować nadal. Na koniec wmieszać delikatnie resztę piany.
Ciasto piec w małej tortownicy (ja użyłam rozmiaru 21 ale spokojnie może być mniejsza)ok 35 min. w temp. 180-200 st. C.
Czekoladę na polewę roztopić w kąpieli wodnej razem z kawą i masłem a następnie polać ostudzone ciasto.



na podstawie przepisu stąd

czwartek, 13 października 2011

Ciastka orzechowe bez mąki

Ciastka, które wyszły, ale nie dokładnie tak, jak miały wyjść. Kwestią znaczącą jest sposób mielenia orzechów. W oryginalnym przepisie poleca się młynek do orzechów; mielenie w malakserze powoduje zbytnie rozlewanie się ciasta co właśnie się stało i co uniemożliwiło lepienie z niego kulek. Mimo dodawania coraz większej ilości mielonych orzechów nie dawało się go zagęścić. Kleksy wylewane na blachę, w czasie pieczenia rozlewały się tworząc jeden wielki placek. Jedynym sposobem uratowania masy było wlewanie jej do silikonowych foremek na babeczki i to był strzał w dziesiątkę.
Należy tylko pamiętać by nie ruszać ciastek po wyjęciu z piekarnika. Muszą ostygnąć całkowicie, wtedy bez problemu wyjdą z foremek i zachowają kształt. Są kruche z wierzchu i ciągnące w środku, bardzo orzechowe.



Składniki:
  • 400 g mielonych orzechów włoskich  (w oryginale 200 g)
  • 3 jajka (w oryginale 2 szt.)
  • 350-400 ml cukru - brązowy i biały w proporcji 2:1 (w oryginale 250 ml białego cukru)
  • 250 g masła (w oryginale 225 g masła)
  • cynamon, imbir w proszku
Tłuszcz rozpuścić i odstawić do ostygnięcia.
Orzechy wymieszać z cukrem, następnie dodać jajka, masło i przyprawy.
Masę wlewać do 1/2 wysokości foremek na muffinki i piec w nagrzanym do 200 st. piekarniku przez 10 min. Po wyjęciu odstawić do całkowitego ostygnięcia, nie wyjmować z foremek gdyż ciasto jest miękkie i może się łamać.




na podstawie przepisu z "Encyklopedii wypieków i pieczenia"

środa, 12 października 2011

Czekolada i śliwka



Składniki:
  • 200-300 g śliwek, (ja dałam domowej roboty śliwki w słodkiej zalewie i goździkach ze słoika)
  • 160 g cukru trzcinowego
  • 180 g masła
  • 280 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 200 g cukru pudru
  • tabliczka gorzkiej czekolady 90 g
  • 180 ml mleka
  • szczypta soli
Cukier trzcinowy rozetrzeć z 3 łyżkami masła i 3 łyżkami mąki, odstawić.
Czekoladę posiekać na kawałki.
Cukier puder utrzeć z masłem, dodawać po jednym jajku.
Wymieszać ze sobą pozostałe suche składniki - mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól. Do ucieranego masła dodawać na przemian mleko i mąkę z dodatkami. Na koniec wmieszać kawałki czekolady.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
Ciasto wylać na tortownicę 24 cm. wyłożoną papierem do pieczenia, ew. wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Na wierzchu ułożyć odsączone śliwki i posypać kruszonką z ciemnego cukru.
Ciasto piekło się ok 70-80 min.



na podstawie przepisu stąd