- 200 g mąki
- 100 g zimnego masła
- szczypta soli
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki min 30%
- 100 g cukru
- sok i skórka starta z 2 limonek
- cukier waniliowy
- 2 jajka
- 150 g suszonej żurawiny
- cukier puder
Masło rozetrzeć z mąką w formę okruchów, dodać sól i wodę, szybko zagnieść ciasto. Wysmarowaną formę do tarty wyłożyć rozwałkowanym plackiem i odstawić do lodówki na godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 200 st. C.
Schłodzone ciasto wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać fasolą ew. grochem. Piec 15 min.
W tym czasie przygotować krem. Serek zmiksować z sokiem i skórką limonkową, cukrem, jajkami, cukrem waniliowym. Śmietankę ubić
i połączyć z masą.
Na podpieczony spód wsypać żurawinę, wylać masę i całość piec 30-40 min. w 180 st. C.
Dokładnie ostudzić i posypać cukrem pudrem.
na podstawie przepisu z magazynu " Kuchnia" nr 9/2010
CIASTO:
- 200 g mąki
- 100 g zimnego masła
- jajko
NADZIENIE:
- 3 jabłka
- 0,5-0,7 kg dyni
- 3-4 łyżki brązowego cukru
- cynamon
- imbir
- wanilia
- płatki migdałowe
Masło rozetrzeć z mąką na okruchy, dodać jajko i zagnieść szybko ciasto. Wstawić do lodówki na ok 30 min.
Ilość składników i przypraw jest uznaniowa. Jabłka i dynię obrać, pokroić w kawałki i wrzucić do rondla. Zalać odrobiną wody, dodać cukier, przyprawy i dusić. Kiedy jabłka i dynia zmiękną można je zmiksować, całość ewentualnie dosłodzić.
Przygotowujemy kruche spody. Ciasto kroimy w plastry grubości ok 1 cm. i każdy wałkujemy w cienki placek. Wylepiamy dokładnie natłuszczone foremki, nadmiar ciasta z brzegów odcinamy wałkiem.
Spody nakłuwamy widelcem i przystępujemy do tzw. pieczenia "na ślepo", dzięki któremu ciasto zachowa kształt i nie spłynie z boków foremek. Na każde ciastko wykładamy folię aluminiową i wsypujemy groch/soję/kaszę/soczewicę. Wstawiamy ciastka do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 10-15 min.
Po podpieczeniu spodów nakładamy na nie nadzienie, posypujemy migdałami i pieczemy jeszcze 25 min.
CIASTO:
- 200 g mąki
- 100 g zimnego masła
- jajko
NADZIENIE:
- 5-6 dojrzałych, twardych śliwek
- 100 g cukru trzcinowego
- 150 ml wody
- cynamon
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 250 ml śmietanki kremówki
folia aluminiowa i nasiona do pieczenia "na ślepo" - kasza/groch/soczewica/soja
proporcje na 8 szt.
Masło rozcieramy z mąką na okruchy, dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto, formujemy w walec i wstawiamy do lodówki na 30 min.
Śliwki dzielimy na połówki, wyjmujemy pestki. Do rondelka wlewamy wodę, cynamon, 2 łyżki cukru i śliwki. Gotujemy ok 5 min., nie za długo żeby owoce się nie rozgotowały. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy kruche spody. Ciasto kroimy w plastry grubości ok 1 cm. i każdy wałkujemy w cienki placek. Wylepiamy dokładnie natłuszczone foremki, nadmiar ciasta z brzegów odcinamy wałkiem.
Spody nakłuwamy widelcem i przystępujemy do tzw. pieczenia "na ślepo", dzięki któremu ciasto zachowa kształt i nie spłynie z boków foremek. Na każde ciastko wykładamy folię aluminiową i wsypujemy groch/soję/kaszę/soczewicę. Wstawiamy ciastka do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 10-15 min.
Śliwki pozbawiamy skórki i wykładamy na upieczone spody. Jajka ucieramy z resztą cukru. Śmietankę podgrzewamy do wrzenia i wlewamy do masy jajecznej, cały czas mieszając. Wypełniamy masą ciastka i wstawiamy do piekarnika na 25 min.