poniedziałek, 24 stycznia 2011

Quiche z porami

Quiche jest wytrawnym bratem tarty, plackiem z kruchego ciasta wypełnionym warzywami, serem, ew. mięsem, który zalewa się masą jajeczną, jajeczno-śmietanową.
Dziś proponuję pewną odmianę quiche składającą się z samego nadzienia bez spodu:) Przepis pochodzi z książki "Schudnij z Montignakiem" i każdy, kto ma choć blade pojęcie o zasadach tej diety, wie, że polega ona na niełączeniu węglowodanów
z tłuszczami, stąd taki a nie inny skład potrawy.
Szybkie, proste i sycące:)



  • 3 pory - białe części, (można połączyć z lub zastąpić cebulą)
  • 3-4 jajka
  • 300 ml śmietany 18%
  • 200 g żółtego startego sera lub kawałki sera pleśniowego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 150 g szynki pokrojonej w kostkę, opcjonalnie

Pory i cebulę pokroić w piórka lub kostkę, jak kto woli. Sparzyć wrzątkiem i odsączyć. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć najpierw szynkę a następnie pory i cebulę.
Jajka wymieszać dokładnie ze śmietaną, dodać przyprawy i ser.
Do formy przełożyć podsmażone warzywa z szynką, zalać masą jajeczną. Całość piec ok. 40 min. w temp. 160 st. C.

środa, 19 stycznia 2011

Mak i śliwka

Pomimo tego, że Boże Narodzenie już dawno za nami a mak i suszone owoce i bakalie są nieodłącznym atrybutem świątecznego menu, dziś proponuję tartę zawierającą właśnie te składniki. Myśl o maku towarzyszyła mi już od dawna i zastanawiałam sie jak włączyć go do przepisu. Przypomniał mi o smakach dzieciństwa a szczególnie  o jednym z moich ulubionych ciast - Makowej Panience, puszystym, ucieranym cieście nakrapianym czarnymi, chrupiącymi ziarenkami.
Jak ożenić tartę z makiem? Dodać go do samego ciasta czy masy? Połączyć z budyniem, śmietaną, czekoladą czy owocami?
Ostatecznie wyszło mi połączenie puszystego kremu tortowego 
i przełamujących jego słodki smak suszonych śliwek.
Jak wyszło?? Spróbujcie sami:)



Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki wody

Masa:
  • 100 g suszonych śliwek
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru (może być puder)
  • 400 g masy makowej (może być gotowa z puszki)
  • garść płatków migdałowych
  • opcjonalnie Śmietan Fix
Pokrojone masło rozetrzeć palcami z mąką i solą. Do ziarnistej masy wlać wodę i szybko zagnieść gładkie ciasto. Wylepić nim posmarowaną masłem formę i wstawić do lodówki na 30 min.
Śliwki namoczyć w ciepłej wodzie (można dodać odrobinę rumu lub soku pomarańczowego). Można również śliwki zagotować a następnie zmiksować lub przetrzeć przez sitko.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C i piec ciasto przez 25 min. Następnie dokładnie ostudzić.
Śmietankę ubić z cukrem (można dodać Śmietan Fix by była sztywniejsza). Powoli wmieszać do śmietany masę makową i migdały. Na ostudzony spód wyłożyć śliwki a następnie krem ze śmietany
i maku. Wierzch można posypać płatkami migdałów.
Całość schłodzić przed podaniem.








na podst. "Ciasta i desery" Biblioteczka Poradnika Domowego

sobota, 15 stycznia 2011

Tarta z jabłkami

"Tylko dając - otrzymujesz".
Zdrowa dla każdego człowieka dawka egoizmu nie kłóci się ze stwierdzeniem, że wszytko ma sens jeśli robisz to dla innych...Dziś dzielę się kawałkiem ciasta ze wszystkimi przyjaciółmi, fanami, krewnymi i znajomymi królika, którzy zasypują mnie nowymi przepisami i pomysłami na tarty; którzy jedzą, próbują i pieką, chwalą i wyrażają swoje zdanie, z którymi non stop wymieniam się blachami:)
Bez Was ten blog by nie istniał - DZIĘKUJĘ:)







CIASTO:
250 g mąki
100 g masła
szczypta soli
2 łyżki wody


NADZIENIE:
4-5 jabłek
garść posiekanych orzechów włoskich
200 g śmietany 18%
3 żółtka/3 białka
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cynamon


Posiekane masło rozetrzeć z mąką i solą aż nabierze ziarnistej konsystencji. Dodać wodę i szybko zagnieść ciasto. Posmarowaną masłem formę wylepić ciastem i wstawić do lodówki na 30 min.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z orzechami, ew. skropić sokiem z cytryny żeby nie ściemniały.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C i piec spód przez 10 min. Spód można uprzednio nakłuć widelcem lub przykryć papierem do pieczenia i obciążyć ziarnami fasoli lub grochu, zapobiega to opadaniu brzegów a ciasto się nie wybrzusza podczas pieczenia.
Śmietanę zmiksować z żółtkami, cukrem i mąką ziemniaczaną. Białka ubić na sztywno i wymieszać z masą.
Na podpieczony spód wyłożyć jabłka z orzechami, posypać cynamonem i wylać masę jajeczną.
Całość piec ok 50 min.









na podst. przepisu stąd