sobota, 20 listopada 2010

Tarta migdałowa

Chęć wypróbowania nowej formy do tarty była silniejsza od przeziębienia i dlatego właśnie dzisiaj prezentuję nową, bardzo ciekawą w przygotowaniu i rozpływającą się w ustach tartę migdałową z pomarańczowym akcentem.
Tartę przygotowałam na podstawie przepisu na ciasteczka migdałowe pochodzącego z książki "Książka kucharska Jane Austen" i polecam ją wszystkim amatorom zapomnianych smaków.





Ciasto kruche:
  • 1 szkl. mąki
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki wody

Nadzienie:
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 250 g mielonych migdałów
  • 200 g cukru
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 3 całe jajka
  • 3 białka
  • kilka kropli wody pomarańczowej, można zastąpić sokiem z pomarańczy


Mąkę rozetrzeć z masłem i solą na kruszonkę. Dodać wodę i szybko zagnieść ciasto. Wylepić nim foremkę do ciasta, ja użyłam blaszki o średnicy 27 cm. Wstawić do lodówki na min. 30 min.
Pomarańcze i cytrynę obrać cieniutko i gotować skórki do miękkości. Następnie odcedzić i zmiksować je w blenderze z częścią cukru. Przełożyć do miski, dodać resztę cukru i ucierać chwilę na gładką masę. Dodać odrobinę soku z pomarańczy i mielone migdały. Całość mieszać mikserem z końcówkami świderkami. Jajka rozbełtać i dodać do masy razem z roztopionym i ostudzonym masłem, wymieszać dokładnie. Białka ubić na pół sztywno i dodać do masy. Całość wymieszać i wstawić na chwilę do lodówki aby krem się schłodził.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st. C.
Ciasto w formie ponakłuwać widelcem, posypać cukrem i wypełnić masą migdałowo-pomarańczową. Wierzch można posypać płatkami migdałów, mielonymi orzechami lub kandyzowaną skórką pomarańczową.
Tartę piec 30-40 min. i dokładnie ostudzić przed podaniem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz