Tartę przygotowałam na podstawie przepisu na ciasteczka migdałowe pochodzącego z książki "Książka kucharska Jane Austen" i polecam ją wszystkim amatorom zapomnianych smaków.
Ciasto kruche:
- 1 szkl. mąki
- 100 g masła
- szczypta soli
- 2 łyżeczki wody
Nadzienie:
- 2 pomarańcze
- 1 cytryna
- 250 g mielonych migdałów
- 200 g cukru
- 100 g roztopionego i ostudzonego masła
- 3 całe jajka
- 3 białka
- kilka kropli wody pomarańczowej, można zastąpić sokiem z pomarańczy
Mąkę rozetrzeć z masłem i solą na kruszonkę. Dodać wodę i szybko zagnieść ciasto. Wylepić nim foremkę do ciasta, ja użyłam blaszki o średnicy 27 cm. Wstawić do lodówki na min. 30 min.
Pomarańcze i cytrynę obrać cieniutko i gotować skórki do miękkości. Następnie odcedzić i zmiksować je w blenderze z częścią cukru. Przełożyć do miski, dodać resztę cukru i ucierać chwilę na gładką masę. Dodać odrobinę soku z pomarańczy i mielone migdały. Całość mieszać mikserem z końcówkami świderkami. Jajka rozbełtać i dodać do masy razem z roztopionym i ostudzonym masłem, wymieszać dokładnie. Białka ubić na pół sztywno i dodać do masy. Całość wymieszać i wstawić na chwilę do lodówki aby krem się schłodził.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st. C.
Ciasto w formie ponakłuwać widelcem, posypać cukrem i wypełnić masą migdałowo-pomarańczową. Wierzch można posypać płatkami migdałów, mielonymi orzechami lub kandyzowaną skórką pomarańczową.
Tartę piec 30-40 min. i dokładnie ostudzić przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz