niedziela, 7 listopada 2010
Tarta bananowo-jabłkowa z kremem Syllabub
"Zmieszaj kwartę gęstej śmietany, funt cukru rafinady i półtora pinta dobrej malagi w głębokim rondlu, nałóż startej skórki i soku z trzech cytryn (...)"
Oprócz klasycznej kuchni lubię klasykę w literaturze. Powieści Jane Austen łykam bez zastanowienia. Romanse na bazie wnikliwej obserwacji angielskiego społeczeństwa XIX w. są lekturą łatwą
i przyjemną, relaksującą.
Nie mogłam odmówić sobie kupna książki Maggie Black i Deirdre Le Faye "Książka kucharska Jane Austen". Opis obyczajów kulinarnych i życia towarzyskiego, szczypta historii i znakomite przepisy.
Kuchnia angielska nie jest moją ulubioną, bywa dziwna
i zaskakująca (tort z cielęciny, piwo świerkowe, czarne masło)ale myślę, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie a ciekawość będzie wystarczającym motorem do spróbowania dań lub deserów, które na obiedzie jadał pan Darcy:)
Z okazji tysięcznego wejścia na stronę, w podziękowaniu wszystkim gościom za odwiedziny - owocowa tarta ze słodkim kremem Syllabub na podstawie przepisu z książki.
Ciasto:
250 g mąki
100 g masła
1-2 łyżeczki wody
szczypta soli
Nadzienie:
4 jabłka
3 banany
cynamon, imbir
szczypta cukru
Krem:
400 ml śmietanki kremówki
20 dag cukru
225 ml białego półwytrawnego wina
sok i starta skórka z cytryny
szczypta proszku musztardowego, który można zastąpić mieloną gorczycą i kurkumą, ja pominęłam ten składnik
Mąkę i masło rozetrzeć na kruszonkę, dodać wodę i szybko zagnieść ciasto. Wyłożyć formę do tarty i wstawić do lodówki na min. 30 min. Po tym czasie podpiec spód w nagrzanym piekarniku ok 15 min.
Jabłka i banany obrać, pokroić w plastry. Podsmażać na maśle aż zmiękną i zbrązowieją. Można posypać cukrem i cynamonem. Masę owocową przełożyć na podpieczony spód i piec jeszcze ok 30 min.
Ciasto wystudzić i podawać z kremem, który robimy tak:
Zmieszać razem śmietankę, wino, skórkę i sok z cytryny. Cukru dać tyle, by deser był słodki ale nie mdły. Ubić wszystko na szytwno mikserem i podawać do ciasta.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz