środa, 15 stycznia 2014

Bułeczki grahamki z lnem i dynią




  • 400 g mąki (150 g mąki pszennej z pełnego przemiału i 250 g zwykłej pszennej)
  • 50 g płatków owsianych zwykłych
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 150 ml wody
  • 50 ml oleju
  • garść siemienia lnianego
  • 2 garście pestek dyni
Drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami wody i odstawić na kilkanaście minut.
W dużej misce wymieszać mąkę, sól, płatki owsiane i len. Wodę wymieszać z olejem. Połączyć wszystkie składniki suche i mokre, można zmiksować mikserem. Zagnieść ciasto w kulę i ostawić na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na części i formować dowolnie bułeczki, obtaczać lub posypywać pestkami dyni. Ułożyć na blaszce i zostawić do wyrastania jeszcze na ok godzinę.
Po tym czasie pieczemy ok 25 min. w 180-200 st. C. Zgodnie z sugestią, na dno piekarnika wstawiłam naczynie z wodą (mogą być kostki lodu). Parowanie sprawia, że skórka naszego pieczywa będzie chrupiąca.
Z podanej porcji wyszło 7 bułeczek.

Inspiracją był przepis na bułeczki otrębowe z Pracowni Wypieków.





1 komentarz: