CIASTO:
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 3 szkl. mąki
NADZIENIE:
- 2 żółtka
- łyżka cukru
- 200 ml śmietanki 36%
- łyżeczka cukru waniliowego lub odrobina prawdziwej wanilii
porcja na 12 foremek do ciastek
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, następnie dodać cukier i ucierać nadal. Wbić jajka, ucierać jeszcze chwilę aż składniki się połączą. Powoli dosypywać mąkę i zagniatać ciasto ręką aż nie będzie się lepiło do dłoni. Mąkę należy dodawać ostrożnie żeby ciasto pozostało elastyczne i luźne a nie twarde. Ok 1/5 ciasta odłożyć, przyda się do wykończenia wierzchu ciastek, a resztą wylepić foremki i wstawić do lodówki.
Żółtka utrzeć dokładnie z łyżką cukru w rondelku. Dodać śmietankę z wanilią i całość powoli podgrzewać cały czas mieszając. Trzeba bardzo uważać, żeby ogień nie był zbyt duży bo masa ma tendencje do ważenia się. Kiedy zgęstnieje należy ją odstawić do ostygnięcia.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik.
Foremki z ciastem napełniamy letnią masą a wierzch każdego ciastka przykrywamy krążkiem ciasta.
Pieczemy wszystkie ok 30 min. w średnio nagrzanym piekarniku.
na podstawie przepisu na ciastka śmietankowe z książki L. Ćwierczakiewiczowej "Jedyne praktyczne przepisy"
SPÓD:
- 200 g herbatników typu petitki
- 150 g roztopionego masła
MASA:
- 300 g twarogu
- 200 ml śmietany 18%
- 80 g cukru pudru
- starta skórka z jednej cytryny
- maliny (ew. truskawki, jagody, borówki)
Herbatniki miksujemy z masłem na plastyczną masę i wylepiamy formę do tarty. Ilość ciastek i masła zależy od wielkości formy i od tego, czy będziemy wylepiać tylko spód czy też boki formy. Wstawiamy do lodówki na ok 20 min.
Twaróg miksujemy dokładnie ze śmietaną i cukrem. Pudru dodajemy więcej lub mniej w zależności od smaku jaki chcemy uzyskać. Na koniec wsypujemy skórkę cytrynową.
Masą wypełniamy formę a na wierzchu układamy owoce.
Ciasto schładzamy w lodówce min. godzinę.