sobota, 20 listopada 2010

Tarta migdałowa

Chęć wypróbowania nowej formy do tarty była silniejsza od przeziębienia i dlatego właśnie dzisiaj prezentuję nową, bardzo ciekawą w przygotowaniu i rozpływającą się w ustach tartę migdałową z pomarańczowym akcentem.
Tartę przygotowałam na podstawie przepisu na ciasteczka migdałowe pochodzącego z książki "Książka kucharska Jane Austen" i polecam ją wszystkim amatorom zapomnianych smaków.





Ciasto kruche:
  • 1 szkl. mąki
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki wody

Nadzienie:
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 250 g mielonych migdałów
  • 200 g cukru
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 3 całe jajka
  • 3 białka
  • kilka kropli wody pomarańczowej, można zastąpić sokiem z pomarańczy


Mąkę rozetrzeć z masłem i solą na kruszonkę. Dodać wodę i szybko zagnieść ciasto. Wylepić nim foremkę do ciasta, ja użyłam blaszki o średnicy 27 cm. Wstawić do lodówki na min. 30 min.
Pomarańcze i cytrynę obrać cieniutko i gotować skórki do miękkości. Następnie odcedzić i zmiksować je w blenderze z częścią cukru. Przełożyć do miski, dodać resztę cukru i ucierać chwilę na gładką masę. Dodać odrobinę soku z pomarańczy i mielone migdały. Całość mieszać mikserem z końcówkami świderkami. Jajka rozbełtać i dodać do masy razem z roztopionym i ostudzonym masłem, wymieszać dokładnie. Białka ubić na pół sztywno i dodać do masy. Całość wymieszać i wstawić na chwilę do lodówki aby krem się schłodził.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st. C.
Ciasto w formie ponakłuwać widelcem, posypać cukrem i wypełnić masą migdałowo-pomarańczową. Wierzch można posypać płatkami migdałów, mielonymi orzechami lub kandyzowaną skórką pomarańczową.
Tartę piec 30-40 min. i dokładnie ostudzić przed podaniem.





niedziela, 7 listopada 2010

Tarta bananowo-jabłkowa z kremem Syllabub


"Zmieszaj kwartę gęstej śmietany, funt cukru rafinady i półtora pinta dobrej malagi w głębokim rondlu, nałóż startej skórki i soku z trzech cytryn (...)"


Oprócz klasycznej kuchni lubię klasykę w literaturze. Powieści Jane Austen łykam bez zastanowienia. Romanse na bazie wnikliwej obserwacji angielskiego społeczeństwa XIX w. są lekturą łatwą
i przyjemną, relaksującą. 
Nie mogłam odmówić sobie kupna książki Maggie Black i Deirdre Le Faye "Książka kucharska Jane Austen". Opis obyczajów kulinarnych i życia towarzyskiego, szczypta historii i znakomite przepisy. 
Kuchnia angielska nie jest moją ulubioną, bywa dziwna
i zaskakująca (tort z cielęciny, piwo świerkowe, czarne masło)ale myślę, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie a ciekawość będzie wystarczającym motorem do spróbowania dań lub deserów, które na obiedzie jadał pan Darcy:)
Z okazji tysięcznego wejścia na stronę, w podziękowaniu wszystkim gościom za odwiedziny - owocowa tarta ze słodkim kremem Syllabub na podstawie przepisu z książki.



Ciasto:
250 g mąki
100 g masła
1-2 łyżeczki wody
szczypta soli

Nadzienie:
4 jabłka
3 banany
cynamon, imbir
szczypta cukru

Krem:
400 ml śmietanki kremówki
20 dag cukru
225 ml białego półwytrawnego wina
sok i starta skórka z cytryny
szczypta proszku musztardowego, który można zastąpić mieloną gorczycą i kurkumą, ja pominęłam ten składnik

Mąkę i masło rozetrzeć na kruszonkę, dodać wodę i szybko zagnieść ciasto. Wyłożyć formę do tarty i wstawić do lodówki na min. 30 min. Po tym czasie podpiec spód w nagrzanym piekarniku ok 15 min.
Jabłka i banany obrać, pokroić w plastry. Podsmażać na maśle aż zmiękną i zbrązowieją. Można posypać cukrem i cynamonem. Masę owocową przełożyć na podpieczony spód i piec jeszcze ok 30 min.
Ciasto wystudzić i podawać z kremem, który robimy tak:

Zmieszać razem śmietankę, wino, skórkę i sok z cytryny. Cukru dać tyle, by deser był słodki ale nie mdły. Ubić wszystko na szytwno mikserem i podawać do ciasta.

sobota, 6 listopada 2010

Tarta maślana

Na rozświetlenie pochmurnego dnia słoneczna, słodka i sycąca tarta maślana z brązowym cukrem...



Ciasto:
  • 1 szkl. mąki
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki wody

Nadzienie:
  • 2 szkl. brązowego cukru
  • 150 g masła
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietany 12%

Z podanych składników zagnieść ciasto,
wylepić formę i wstawić do lodówki na 30 min.
Masło zmiksować z cukrem i śmietaną, dodać jajka.
Nadzienie wylać na surowy spód i piec całość ok 30 min. 
w nagrzanym piekarniku.
Przed podaniem całkowicie ostudzić.

na pdst. przepisu z joyofbaking.com