niedziela, 3 lipca 2011

Ciasto czereśniowe



Przepis znaleziony pod tytułem "tarta z czereśniami", choć wcale tartą nie jest. To bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu ciasto ucierane:)

SKŁADNIKI:

  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 szkl. mleka
  • 8 łyżek oleju
  • cukier waniliowy
  • cynamon
  • szczypta soli
  • 30-40 dag wypestkowanych czereśni

Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem. 
Jajka rozbełtać z mlekiem i dodać do mąki. Całość wymieszać dokładnie, następnie dodać olej. Do masy wmieszać owoce, nie może ich być za dużo bo zrobi nam się zakalec; wylać do formy i piec 40-50 min.
Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.