środa, 1 grudnia 2010

Tarta kawowo-czekoladowa

Dziś postanowiłam napisać coś niecoś o moich kwiatach, drugim hobby, w którym stawiam niepewne kroki. Jakiś czas temu jeszcze kwiaty mogły dla mnie nie istnieć, nie interesowałam się nimi i wcale nie chciałam ich mieć, ale że często zdarza mi się popadać ze skrajności w skrajność tak stało się i tym razem. Nagle moje mieszkanie, podłogi i wszystkie parapety zapełniły się doniczkami i mini szklarenkami. Postanowiłam nauczyć się czegoś nowego, zaprzyjaźnić się z egzotyką i wysiewam wszystko co tylko możliwe wbrew bardzo niekorzystnym dla roślin warunkom w domu. Specjalistą nie będę jeszcze bardzo długo, ale wiem już, że kawa nie może stać w kuchni bo szkodzi jej gaz, cytryny i plumerie lubią wilgotne powietrze dlatego trzeba je zraszać, a granaty na zimę schną, żółkną i zrzucają liście.
To tylko część mojego inwentarza:
granaty, kawy, cytryny, mandarynki, grejpfrut, bananowiec, plumerie, adenium, eukaliptus, figi, awokado, daktyle, bawełna, kamienie szczęścia, opuncja, oliwka, kiwi, chili.
Oprócz tego jeszcze standardowe rośliny domowe: fikusy, draceny, filodendrony, bluszcze itp.
Dlaczego właściwie o tym piszę? Bo chcę pokazać, że ciekawość, pasja, chęć nauki i radość z niej znaczy bardzo dużo przy znajdowaniu i otwieraniu się na nowe hobby.
Nigdy nie myślałam o założeniu bloga ani domowej hodowli roślin egzotycznych. Zaskoczyłam samą siebie, sprawia mi to ogromną przyjemność, nie jestem fachowcem, wielu rzeczy jeszcze nie umiem, jestem amatorem i ciągle się uczę. Mam chwile zwątpienia (o tym też kiedyś będzie post), ale tak długo jak mam ochotę to robić, nie dla innych ale dla samej siebie, będę się w to bawić i tego życzę innym:)






Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • 1-2 łyżeczki wody
  • szczypta soli

Nadzienie
  • 500 g serka mascarpone, ew. innego kremowego np. naturalnego serka President
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 2 czekolady mleczne
  • 50 ml kawy

Mąkę i masło połączyć aż uzyskają formę "okruchów", dodać sól. Wlać wodę i szybko zagnieść ciasto, im szybciej tym lepiej, będzie bardzo kruche. Ciastem wylepić wysmarowaną masłem formę 30-tkę i wstawić do lodówki na min. 30 min. Po tym czasie piec je 20-25 min. w temp. 190 st. C.
Czekoladę rozpuścić nad garnkiem z gorącą wodą. Śmietanę ubić na sztywno. Zmiksować serek z czekoladą, kawą, następnie wymieszać delikatnie ze śmietaną.
Upieczony spód napełnić masą.
Wierzch można udekorować kakao, wiórkami kokosowymi lub mielonymi orzechami.