- 400 g mąki (150 g mąki pszennej z pełnego przemiału i 250 g zwykłej pszennej)
- 50 g płatków owsianych zwykłych
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 150 ml wody
- 50 ml oleju
- garść siemienia lnianego
- 2 garście pestek dyni
Drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami wody i odstawić na kilkanaście minut.
W dużej misce wymieszać mąkę, sól, płatki owsiane i len. Wodę wymieszać z olejem. Połączyć wszystkie składniki suche i mokre, można zmiksować mikserem. Zagnieść ciasto w kulę i ostawić na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na części i formować dowolnie bułeczki, obtaczać lub posypywać pestkami dyni. Ułożyć na blaszce i zostawić do wyrastania jeszcze na ok godzinę.
Po tym czasie pieczemy ok 25 min. w 180-200 st. C. Zgodnie z sugestią, na dno piekarnika wstawiłam naczynie z wodą (mogą być kostki lodu). Parowanie sprawia, że skórka naszego pieczywa będzie chrupiąca.
Z podanej porcji wyszło 7 bułeczek.
Z podanej porcji wyszło 7 bułeczek.
naładowane pestkami dyni, mniam <3
OdpowiedzUsuń