- 60 dag mąki pszennej
- 3 żółtka
- 2 jajka
- 20 dag masła/margaryny
- 3-4 łyżki śmietany
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- jajko do posmarowania pasztecików
- 1 kg kapusty kiszonej
- 3 cebule
- 2 garście suszonej żurawiny
- 2 garście suszonych grzybów
- 2 liście laurowe
- sól
- szczypta cukru
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilkanaście ziaren pieprzu oraz pieprz mielony
- ostra i słodka papryka mielona
Na początku zajmujemy się przygotowaniem farszu, można go przygotować nawet dzień wcześniej.
Grzyby moczymy w wodzie, aż zmiękną i siekamy drobno.
Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok 1-1,5 godziny, zależy to od stopnia twardości kapusty i tego, jak bardzo jest kwaśna. Po odcedzeniu i wystudzeniu, kroimy ją drobno.
Siekamy cebule i podsmażamy na oleju, dodajemy kapustę, grzyby i przyprawy. Dusimy tak długo aż kapusta będzie miękka, ciemniejsza i nabierze odpowiedniego smaku. W czasie duszenia podlewamy wodą, by się nie przypaliła. Na koniec dorzucamy żurawinę.
Z podanych składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto i schładzamy w lodówce do 1 godziny. Następnie odrywamy kawałki, wałkujemy podłużne placki o szerokości ok 13 cm. Wzdłuż długiej krawędzi układamy farsz, zawijamy całość ciasno w rulon i kroimy w 3-4 cm kawałki. Układamy na blaszce, smarujemy rozbełtanym jajkiem, możemy posypać gruboziarnistą solą, makiem lub kminkiem.
Wyglądają naprawdę bardzo apetycznie. Aż chce się spróbować.
OdpowiedzUsuń