- 1 szklanka* mąki razowej
- 1 szklanka płatków owsianych zwykłych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki żurawiny
- 1/2 szklanki nasion dyni i słonecznika (można zastąpić siekanymi orzechami włoskimi)
- garść siemienia lnianego
- 15 dag masła lub margaryny
- 1 jajko
- 1/2 szklanki trzcinowego cukru
*uwaga: tym razem używałam szklanki o pojemności 300 ml
Suche składniki (oprócz cukru) mieszamy razem w dużej misce.
Masło ucieramy z cukrem, na koniec dodajemy jajko i miksujemy do połączenia składników. Masę maślaną dodajemy do mąki i mieszamy ręcznie. Jeśli ciasto jest za suche można podlać odrobiną wody lub mleka; jednak po chwili zgniatania składniki powinny ładnie się połączyć.
Kulę ciasta odstawiamy na godzinę do lodówki.
Bardzo apetyczne te ciasteczka :))
OdpowiedzUsuń