Spód:
- 250 g mąki
- 125 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 2-3 łyżki wody
Nadzienie:
- 400 ml śmietany 36%
- 3 czekolady mleczne
- 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
folia aluminiowa + sucha
fasola/groch
Masło rozcieramy z mąką, cukrem i solą na drobne
okruchy. Dodajemy żółtko i
zagniatamy szybko ciasto. Jeśli jest zbyt suche dodajemy 2-3 łyżki wody. Ciasto
wałkujemy cienko, nawijamy na wałek i delikatnie wykładamy na natłuszczoną
formę do tarty. Wstawiamy na 30 min. do lodówki. Po tym czasie formę z ciastem
wykładamy folią aluminiową, wypełniamy fasolą i pieczemy w temp. 180 st. C 25
minut. Następnie usuwamy nasiona i folię i dopiekamy jeszcze 5-10 minut aż
ciasto się zarumieni. Czas pieczenia zależy od grubości ciasta. Odstawiamy do
ostygnięcia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej czyli w
rondelku nad garnkiem z gotującą wodą. W misce ubijamy śmietanę i delikatnie
łączymy z płynną czekoladą i mieszamy. Na koniec wsypujemy orzechy i mieszamy
całość. Gotowy krem wykładamy na całkowicie wystudzony spód.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz