Przepis pochodzi z książki "Słodkie" Elizy Mórawskiej. Smaczne ciasto o wyraźnym smaku toffi, kremowy sernik i kwaskowate maliny, bardzo pomysłowe i łatwe w przygotowaniu.
Uwaga: dałam więcej mąki do warstwy toffi, a ciasto upiekłam w małej tortownicy. Jak dla mnie spód jest trochę zbyt tłusty, może następnym razem dodam tylko 150 g masła.
Spód - warstwa toffi:
- 200 g masła
- 3 jajka
- 250 g masy toffi z puszki
- 100 g mąki pszennej (w oryginale 60 g)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa serowa:
- 400 g sera z wiadereczka
- 1 jajko
- 150 g cukru (w oryginale 180 g)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 opakowania malin
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Małą tortownicę (lub kwadratową blaszkę 26 x 26)wykładamy papierem do pieczenia.
Spieniamy mikserem masło. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy.
W tym momencie mikser zamieniam na metalową rózgę. Następnie do masy należy wmieszać kolejno masę toffi i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylewamy do formy.
Ser ucieramy z cukrem, jajkiem i mąką. Wylewamy na masę toffi i na wierzch wciskamy maliny.
maliny, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńa to musi smakować wspaniale
Bardzo smaczne ciasto ,uwielbiam je .
OdpowiedzUsuńMuszę je w końcu zrobić! Od dawna mnie kusi:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda super!
Ciasto koniecznie do wypróbowania :) Fajny pomysł z tym spodem :)
OdpowiedzUsuńSuper,bardzo smakowite ciasto :)
OdpowiedzUsuń