Powstały z potrzeby chwili. Bardzo silnej potrzeby na coś, cokolwiek, słodkiego, ciepłego, z posmakiem karmelu, cynamonu i jabłka.
- 300 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- 100 g płatków owsianych zwykłych
- szczypta soli
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 250 ml płynu(alergicy mogą dać wodę zmieszaną z mlekiem kokosowym, nieuczuleni - mleko)
- 2 jajka
- 200 g cukru
- 50 ml oleju
- 2 banany
- 1 jabłko
- kawałek marcepanu
W dużej misie mieszamy suche składniki: mąkę, płatki, sól, sodę, przyprawy i 2/3 cukru.
Obieramy banany i jabłko, kroimy w kostkę. Na patelni karmelizujemy 1/3 cukru, dodajemy 2-3 łyżki wody i wrzucamy owoce. Dusimy chwilkę, aż karmel się rozpuści uważając, aby owoce się nie rozpadły.
Roztrzepujemy jajka z olejem i wodą/mlekiem. Do mąki wlewamy masę jajeczną, mieszamy łyżką, dodajemy owoce, mieszamy do połączenia składników, nie za długo.
Napełniamy foremki do muffinków. Kawałeczki marcepanu formujemy w kulki i wciskamy w środek każdej babeczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz