czwartek, 10 lipca 2014

Tarta migdałowa z masą waniliową i malinami





Spód:
  • 100 g mielonych migdałów (najlepiej zmielić samemu)
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 160 g mąki
  • 30 g cukru pudru
Masa:
  • 160 g serka mascarpone
  • 50 g kaszy manny błyskawicznej
  • 2 jajka
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • maliny lub inne owoce jagodowe, ok 200 g.

Łączymy wszystkie składniki ciasta, zagniatamy i wylepiamy nim formę do tarty o średnicy 26 cm. Ciasto jest klejące, pomaga zwilżenie delikatnie dłoni. Pieczemy 15 minut w średnio nagrzanym piekarniku (180 st.C.).

Miksujemy składniki masy na gładki krem. Smarujemy nim podpieczony spód, na wierzch wciskamy maliny i całość pieczemy jeszcze 30 minut.
Studzimy dobrze przed krojeniem.

Źródło: "Słodkie" E. Mórawska



3 komentarze: