Spód:
- 100 g mielonych migdałów (najlepiej zmielić samemu)
- 120 g masła
- 1 jajko
- 160 g mąki
- 30 g cukru pudru
Masa:
- 160 g serka mascarpone
- 50 g kaszy manny błyskawicznej
- 2 jajka
- 80 g cukru pudru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- maliny lub inne owoce jagodowe, ok 200 g.
Łączymy wszystkie składniki ciasta, zagniatamy i wylepiamy nim formę do tarty o średnicy 26 cm. Ciasto jest klejące, pomaga zwilżenie delikatnie dłoni. Pieczemy 15 minut w średnio nagrzanym piekarniku (180 st.C.).
Miksujemy składniki masy na gładki krem. Smarujemy nim podpieczony spód, na wierzch wciskamy maliny i całość pieczemy jeszcze 30 minut.
Mmm, apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje Twoja tarta! ; )
OdpowiedzUsuńSuper przepis!
Mmm, wygląda po prostu cudownie :)
OdpowiedzUsuń