Z podanej porcji wyszły mi 22 bułeczki wielkości moreli.
- 500-600 g mąki*
- 2 jajka
- 70 g miękkiego masła
- 170 g cukru (w oryginale 170 g)
- 25 g świeżych drożdży
- 170 ml mleka
- dżem porzeczkowo-jabłkowy
W miseczce łączymy drożdże z łyżką cukru.
Podgrzewamy mleko, wlewamy do drożdży i dodajemy łyżkę mąki. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 15 minut.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy jajka, miękkie masło oraz rozczyn. Wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Zagniatamy w kulę, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym czasie z ciasta formujemy małe bułeczki nadziewając dżemem. Układamy w natłuszczonej blaszce w równych odstępach i odkładamy do wyrośnięcia jeszcze na ok. pół godziny.
Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku 25-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz