W ciasteczkach z MW masło zamieniłam na roztopiony tłuszcz kokosowy, a mąkę żytnią jasną - ciemną. Ciasteczka w czasie pieczenia pachną obłędnie, przygotowuje się je błyskawicznie, są pyszne i kruche, idealne z dobrym dżemikiem.
Przygotowywałam je z podwójnej porcji, wyszło 35 pojedynczych ciasteczek, zależy jak duże kuleczki formujecie. Ciasto wyszło mi nieco rzadsze bo wzorek rozpłynął się w czasie pieczenia.
- 320 g mąki żytniej 1850
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 140 g jasnego cukru (można zastąpić trzcinowym)
- 10 łyżek roztopionego tłuszczu kokosowego
Wszystkie składniki zmiksowałam robotem do połączenia, a następnie zagniotłam ręką. Formowałam małe kulki i rozpłaszczałam widelcem na blaszce. Piekłam 15-20 minut do zbrązowienia w temp. 190 st. C.
Po upieczeniu można przekładać ulubionym dżemem/kremem.
Wyglądają na naprawdę smaczne!: )
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Dziś zamierzam go wypróbować. Właśnie szukałam przepisu na ciastka dla alergika;) gdyż nie mogę jeść mąki pszennej (czy myślisz, że jak żytnią zastąpię owsianą to ciasteczka wyjdą?), a olej kokosowy to mój podstawowy punkt atopowej diety!
OdpowiedzUsuńmyślę, że powinny być ok choć sama nie eksperymentowałam jeszcze z owsianą. życzę udanych wypieków, smacznego :-)
Usuńwitaj, czy mogę użyć mąki żytniej typ 2000 ? Taka akurat kupiłam i szukam przepisów z jej udziałem..no i trafiłam tu ;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpowinno być ok, proszę zaryzykować ;-) ja sama nie robiłam z taką mąką.
Usuń