sobota, 15 marca 2014

Żytnie ciasteczka na oleju kokosowym





W ciasteczkach z MW masło zamieniłam na roztopiony tłuszcz kokosowy, a mąkę żytnią jasną - ciemną. Ciasteczka w czasie pieczenia pachną obłędnie, przygotowuje się je błyskawicznie, są pyszne i kruche, idealne z dobrym dżemikiem.
Przygotowywałam je z podwójnej porcji, wyszło 35 pojedynczych ciasteczek, zależy jak duże kuleczki formujecie. Ciasto wyszło mi nieco rzadsze bo wzorek rozpłynął się w czasie pieczenia.


  • 320 g mąki żytniej 1850
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 140 g jasnego cukru (można zastąpić trzcinowym)
  • 10 łyżek roztopionego tłuszczu kokosowego
Wszystkie składniki zmiksowałam robotem do połączenia, a następnie zagniotłam ręką. Formowałam małe kulki i rozpłaszczałam widelcem na blaszce. Piekłam 15-20 minut do zbrązowienia w temp. 190 st. C.
Po upieczeniu można przekładać ulubionym dżemem/kremem.




5 komentarzy:

  1. Wyglądają na naprawdę smaczne!: )

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis! Dziś zamierzam go wypróbować. Właśnie szukałam przepisu na ciastka dla alergika;) gdyż nie mogę jeść mąki pszennej (czy myślisz, że jak żytnią zastąpię owsianą to ciasteczka wyjdą?), a olej kokosowy to mój podstawowy punkt atopowej diety!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że powinny być ok choć sama nie eksperymentowałam jeszcze z owsianą. życzę udanych wypieków, smacznego :-)

      Usuń
  3. witaj, czy mogę użyć mąki żytniej typ 2000 ? Taka akurat kupiłam i szukam przepisów z jej udziałem..no i trafiłam tu ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. powinno być ok, proszę zaryzykować ;-) ja sama nie robiłam z taką mąką.

      Usuń