wtorek, 12 lutego 2013

Zupa krem selerowo-ziemniaczana




  • 2 litry bulionu
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 duży seler
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • szczypta curry
  • liść laurowy
  • pieprz w ziarenkach
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • olej
  • pestki dyni/słonecznika
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w grubą kostkę lub plastry. 
Na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy kumin, kolendrę, posiekany imbir i czosnek i podsmażamy chwilę aż zaczną pachnieć. Dodajemy warzywa i trzymamy na ogniu kilka minut, mieszając, aż się zeszklą. W tym czasie podgrzewamy bulion z laurem, pieprzem i zielem angielskim. Dodajemy warzywa i gotujemy aż zmiękną. Zestawiamy z ognia, wyławiamy ziele i liść laurowy i miksujemy zupę na gładki krem.
Podajemy z prażonymi nasionami, ew. z grzankami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz