niedziela, 4 marca 2012

Rybna sałatka

Sałatka, w której śledzia można zastąpić wędzoną makrelą, tuńczykiem można też zastąpić rybę piersią z kurczaka, wędzoną lub pieczoną.
Sycąca i pożywna.
Dla MM-owców posiłek tłuszczowy.

  • 250 g śledzia w oleju, tj. 4 płaty (ew. 2 puszki tuńczyka w oleju lub sosie własnym; 1 wędzona makrela)
  • 3 ugotowane jajka
  • 1 cebula
  • 2-3 ogórki kiszone
  • majonez (MM-owcy wiedzą, że jest jeden rodzaj majonezu jaki mogą jeść;)
  • pieprz, sól
Jajka ścieramy na tarce lub kroimy drobno.
Śledzia odsączamy i kroimy w kawałki o szerokości 2 cm.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, ogórki w plasterki.
W misce układamy warstwami: ogórki, śledzia, jajka, cebulkę, majonez do wyczerpana składników i przyprawiamy do smaku.
Wierzch smarujemy majonezem i sałatkę odstawiamy do lodówki by się "przegryzła" cokolwiek to znaczy:)
Na zdjęciu poniżej pierwsza warstwa każdego składnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz