piątek, 20 maja 2016

Kokosowy krem jaglany z duszonymi jabłkami



  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 3/4 puszki mleka kokosowego (ew. mleko koko do gotowania kaszy)
  • 2 łyżki miodu
  • 3-4 jabłka
  • cynamon
  • kawałek imbiru
Kaszę gotujemy w wodzie (lub w mleku koko) w proporcji 1:2. Studzimy, dodajemy miód, mleko i miksujemy na gładki krem.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dusimy z odrobiną wody. Pod koniec dodajemy cynamon i starty imbir.
Nakładamy do naczynia warstwy jabłek i kaszy na przemian.



środa, 18 maja 2016

Kaszotto z niepalonej kaszy gryczanej z włoszczyzną



  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/4 selera
  • 1 por
  • 1/2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • mielony kminek
  • suszony czosnek niedźwiedzi
  • woda
  • oliwa
Włoszczyznę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Por kroimy w półplasterki.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojonego pora, dodajemy liście laurowe i ziele. Po kilku minutach, gdy por się zeszkli, wrzucamy włoszczyznę. Chwilę smażymy i zalewamy wodą (ok 2 szklanki). Kiedy warzywa zaczną mięknąć, wsypujemy kaszę i ew. podlewamy wodą. Całość dusimy dopóki warzywa i kasza się ugotują, podlewając w trakcie wodą i przyprawiając na koniec.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką, koperkiem i szczypiorkiem.



poniedziałek, 16 maja 2016

Czekoladowe amarantuski



Eksperyment z mąką z amarantusa. Inspirowałam się przepisem z qmamkasze, ale z braku śmietanki owsianej czy ew. kokosowej, do ciasta dałam banany, by jakoś połączyć składniki suche i olej kokosowy. Dzięki temu ciasteczka w środku są miękkie i ciągnące, a na wierzchu mają chrupiącą skorupkę. Są przepysznie czekoladowe i przygotowuje się je w 5 minut.


  • 6 łyżek mąki z amarantusa
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia BG
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • garść rodzynek
  • kilka posiekanych daktyli
  • 2 rozgniecione banany
Mieszamy dokładnie suche składniki, a następnie łączymy z olejem i bananami. Ciasto wystarczy wyrobić łyżką i nakładać na blaszkę porcje, jest bardzo kleiste, nie da się z niego formować kształtów. Wychodzi ok 10 sztuk. Pieczemy ok 20 minut, ja przewracałam na drugą stronę w trakcie.