piątek, 24 lipca 2015

Pieczone kotlety ziemniaczane z kminkiem



  • 1,5-2 kg ziemniaków
  • cebulka
  • natka pietruszki
  • jajko
  • mąka kukurydziana (albo każda inna)
  • kminek
  • pieprz
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Miażdżymy praską lub tłuczkiem do ziemniaków. Ugniatamy z jajkiem, przyprawami i zieleniną, mąki podsypujemy tyle by z masy dało się formować kotlety. Układamy je na natłuszczonej blaszce i pieczemy ok 25 minut. Ja w trakcie pieczenia przewracałam na drugą stronę by równomiernie się zezłociły.


środa, 15 lipca 2015

Placuszki kukurydziane z jabłkiem



Uwielbiane przez dzieci i dorosłych.
Proporcji mąki nie podaję, ważne żeby ciasto było nieco gęstsze od naleśnikowego.


  • mąka kukurydziana
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • woda
  • 1-2 jabłka starte na grubej tarce
  • olej
Metalową rózgą mieszamy jajka z mlekiem. Stopniowo dosypujemy mąkę i podlewamy wodą do uzyskania pożądanej konsystencji. Na koniec dodajemy starte jabłka. Na rozgrzany olej nakładamy łyżką porcje ciasta i smażymy krótko z obu stron.
Placuszki są chrupiące z wierzchu i jednocześnie delikatne dzięki jabłkom.

czwartek, 9 lipca 2015

Curry z mango i batatami


Już gdzieś pisałam, że pyszne potrawy mają trochę słabą oprawę zdjęciową...Kolejne curry w nieco innej odsłonie, słodkie i korzenne, w gęstym kokosowym sosie. Polecam bardzo.
  • 3 marchewki
  • 2 bataty
  • 3-4 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • olej kokosowy
  • kurkuma
  • 400 ml mleka kokosowego
  • cynamon
  • dojrzałe mango
  • ryż
Czosnek obrać i zmiażdżyć lub zetrzeć razem z imbirem. Rozgrzać na patelni olej i podsmażyć czosnek i imbir, uważając by nie przypalić. Marchewkę obieramy, kroimy w plastry i dodajemy na patelnię, posypując cynamonem i kurkumą. Smażymy przez jakiś czas, a następnie zalewamy mlekiem kokosowym (można podlać też trochę wodą gdyby sos za szybko gęstniał, a marchewka byłaby twarda). Kiedy marchew zacznie mięknąć, dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę bataty, ugotują się szybciej niż marchew.
Na koniec dodajemy pokrojone w plasterki mango. Przyprawiamy do smaku i podajemy z ryżem.

W oryginalnym przepisie B. Sadowskiej z książki "I jak tu nie jeść" curry jest bez batatów, na początku smażenia daje się pastę curry, a na koniec płatki migdałów i nerkowce. 

piątek, 3 lipca 2015

Krem buraczkowy z mlekiem koko i suszonymi pomidorami


Najmarniejsze zdjęcia towarzyszą zawsze najsmaczniejszym potrawom, kiedy to apetyt jest silniejszy niż cierpliwość. Tak było i w tym przypadku. Jesteśmy fanami kremów z buraków, więc jak tylko usłyszałam o tej recepturze, natychmiast chciałam ją wypróbować. A jak już spróbowałam, to niemal zapomniałam o zdjęciu.
Przepis Beaty Sadowskiej z książki "I jak tu nie jeść" z drobnymi zmianami.
  • 1-1,5 kg buraków
  • 2-3 litry bulionu
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 cebule
  • słoik suszonych pomidorów w zalewie
  • 70 g płatków migdałowych
  • pieprz
  • majeranek
  • czarnuszka
  • olej
Cebule obieramy i kroimy w plastry lub kawałki (nie musi być idealnie gdyż zupę na koniec miksujemy). Podsmażamy na oleju, a następnie dodajemy obrane i pokrojone w plastry buraki oraz odsączone pomidory. Dusimy chwilę i zalewamy bulionem. Gotujemy aż buraki zmiękną (może to trochę potrwać). Zdejmujemy z ognia, przyprawiamy, dodajemy migdały, mleko koko i miksujemy całość.
Na zdjęciu zupa umajona przez męża - czarnuszką, sezamem, orzeszkami, pestkami dyni...

środa, 1 lipca 2015

Pesto ze szpinaku i rukoli


Jeśli tak, jak my, lubicie makarony, to na pewno robicie pesto. Nie tylko to tradycyjne, najpopularniejsze z bazylii i orzeszków pinii, ale i te kombinowane np. z pietruszki. Pesto szpinakowo-rukolowe już się kiedyś pokazało. Nowe jest trochę inne i zdecydowanie ostrzejsze bo bez dodatku serka. Gorzki smak rukoli wyjątkowo podpasował najmłodszemu smakoszowi.


  • 3 garście świeżego szpinaku
  • 2 garście rukoli
  • 2 łyżki podprażonego sezamu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 4 łyżki mielonych pestek dyni
  • oliwa/olej
  • ulubiony makaron (u nas pszenno-gryczany soba oraz kukurydziane świderki)
Miksujemy liście z sezamem, czosnkiem, awokado, zmielonymi pestkami dyni, podlewając oliwą by całość miała konsystencję półpłynnego sosu. Podajemy z ulubionym makaronem.