sobota, 27 czerwca 2015

Słoneczne placuszki



Placuszki wynalazek, przygotowywane kiedy nie mam pomysłu na kolację czy podwieczorek. Zazwyczaj dodaję mąki bez określonej miarki. Pamiętajmy tylko,że te akurat są bezglutenowe i aby placki nie rozpadły się na patelni musimy dodać jajka. Ja dosypuję jeszcze trochę mąki ziemniaczanej. Jako słodziwo do ciasta możemy wykorzystać zgniecione banany, świetnie pasują. Dzięki mące kukurydzianej placki są chrupiące.
U mnie podawane z dżemem z czarnej porzeczki lub pomarańczy.
  • mąka kukurydziana
  • mąka jaglana (gryczana też się sprawdzi)
  • 2 jajka (przy założeniu, że mąki daję po ok 1 szklance)
  • mąka ziemniaczana (ok 1/5 w stosunku do innych mąk)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • do smażenia olej koko lub rzepakowy
Mieszam wszystkie składniki rózgą. Ciasto ma konsystencję śmietany lub nawet gęstszą, tak by nie rozpływało się przy nakładaniu na patelnię. Smażę na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju raz dwa trzy, gdyż są gotowe w ekspresowym tempie.
Podawać z ulubionymi dodatkami.



piątek, 26 czerwca 2015

Sadzone jajka na cukinii i pomidorach a la szakszuka


Coś a la szakszuka czyli pomidory zapiekane w pomidorowym sosie z papryką...choć wersji na szakszukę jest wiele więc pewnie mogłabym się trochę pod nią podpiąć. U mnie zamiast papryki jest cukinia. Podobny przepis na Kwestii Smaku.
  • 1 cebula
  • 3 średnie cukinie
  • 4 pomidory
  • 4 jajka
  • szczypiorek
  • olej
  • mielona słodka papryka
  • majeranek
  • kumin
  • pieprz
Cebulę siekam i podsmażam na oleju. 
Pomidory nacinam na krzyż i zalewam wrzątkiem. Następnie obieram ze skórki i kroję w kostkę.
Cukinię kroję w kostkę (nie obieram) i dodaję do cebuli. Nie soliłam potrawy więc cukinia nie puściła wiele soku, dlatego podlałam trochę wodą by się poddusiła. Do miękkiej cukinii dodaję pomidory i przyprawy. Gotuję jeszcze kilka minut i wbijam jajka uważając by żółtko się nie rozlało. Przykrywam patelnię pokrywką by jajka się ścięły. Idealnie jest gdy żółtko pozostaje płynne.



wtorek, 23 czerwca 2015

Całkiem fajna błyskawiczna zupa z cukinii



  • 3 cukinie
  • 1 batat
  • 3 ziemniaki
  • 3 litry bulionu warzywnego
  • olej kokosowy
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • czosnek
  • w wersji dla dorosłych - sól, ew. chili
Warzywa obieramy, kroimy na kawałki i podsmażamy na oleju koko. Zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy. Kiedy warzywa zmiękną, miksujemy, doprawiamy.


czwartek, 18 czerwca 2015

Warzywne frytki z hummusem



  • 2 marchewki
  • 2 bataty
  • 1 cukinia
  • olej
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • olej lniany
  • 2 łyżki domowej paty tahini (uprażone ziarna sezamu, zmiksowane z olejem lnianym)
Ciecierzycę miksujemy z czosnkiem, tahini, sokiem z cytryny i olejem. Nie podaję dokładnych proporcji, ważne żeby hummus nie był zbyt suchy ale kremowy.

Warzywa obieramy, oprócz cukinii, myjemy i kroimy w słupki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy olejem, przyprawiamy wg gustu i pieczemy aż zmiękną. Bataty na pewno upieką się szybciej od marchewki.

Podobna propozycja, w sam raz dla dzieci Frytki z batatów z pastą z awokado.




wtorek, 16 czerwca 2015

Ziemniaczane kuleczki z truskawkami




Mój synek bardzo lubi kopytka i pyzy. Na błyskawiczną kolację przygotowałam mu kluseczki na podobieństwo kopytek, tylko zamiast kroić ciasto w romby, utoczyłam małe kulki.
  • 4 "stare" ziemniaki
  • mąka ziemniaczana
  • truskawki
Ziemniaki obieram, myję, kroję w kawałki by szybciej się ugotowały i stawiam na gazie w rondelku. Ugotowane i ciepłe miażdżę tłuczkiem na gładka masę. Dzielę na cztery części, 1/4 wyjmuję, a w to miejsce dosypuję mąkę ziemniaczaną. Dokładam odłożoną część i wszystko zagniatam na ciasto, które nie będzie się kleić do rąk. Zagotowuję wodę w garnku. Odrywam małe kawałki ciasta i toczę kuleczki, gotuję.
Podaję ze zmiksowanymi truskawkami, ale pole do popisu jest tutaj ogromne :-)



piątek, 12 czerwca 2015

Pieczone bakłażany z tahini i soczewicą



Zainspirowałam się przepisem na Mutabal z soczewicą i zrobiłam trochę po swojemu. 
Bakłażany upiekłam i pominęłam melasę, soczewicę przyrządziłam też trochę inaczej.
  • 3 bakłażany
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • olej lniany
  • 2 łyżki domowej pasty sezamowej tahini*
  • sól
  • pieprz
  • szklanka zielonej soczewicy
  • 2 marchewki
  • 1 batat
  • 2 małe cebule
* sezam prażymy na suchej patelni aż zacznie pachnieć i zrobi się złoty, następnie miksujemy na gładko z olejem. u mnie mielony "na grubo"

Bakłażany układam na natłuszczonej blaszce i piekę aż zbrązowieją, a miąższ będzie bardzo miękki. Odstawiam do wystudzenia, następnie wybieram miąższ łyżką i wkładam na sitko żeby odsączyć płyn. Do miski wyciskam czosnek, pół posiekanego pęczka natki, tahini, sól, pieprz, chlust oleju lnianego i posiekany miąższ bakłażana.

Soczewicę gotuję w podwójnej ilości wody. Gotuję też marchewki i batata i kroję w plastry/półplastry. Dowolnie kroję cebulę. Mieszam w dużej misce soczewicę, marchew, batata, cebulę, natkę, dolewam olej i przyprawy.
Podawałam z grillowaną cukinią.





środa, 10 czerwca 2015

Jajeczne muffinki z warzywami



  • 5 jajek
  • 6-7 czubatych łyżek mąki jaglanej
  • posiekany szczypiorek
  • 2-3 garście mrożonego groszku
  • kawałek batata, ok 1/3
  • olej kokosowy
  • pieprz
  • słodka mielona papryka
Jajka miksujemy same, a następnie z mąką i olejem. Ciasto powinno być nieco gęstsze od naleśnikowego. Dodajemy szczypiorek, groszek, batata startego na dużych oczkach tarki oraz przyprawy. U mnie bez soli i chili bo muffinki przeznaczone były dla rocznego malucha.
Przelewamy ciasto do 3/4 wysokości foremek i pieczemy aż się zetną, ok 15 minut.



niedziela, 7 czerwca 2015

Frytki z batatów z pastą z awokado



Dla małego bobasa danie idealne. Mój syn uwielbia warzywne frytki oraz guacamole. Polecam wszystkim, którzy uczą dzieci samodzielnego jedzenia bo ten zestaw jest kolorowy, zdrowy, łatwy w przygotowaniu i sprawia dzieciom dużo frajdy. Od około ósmego miesiąca moje dziecko uczyło się jeść samodzielnie, dostawało jedzenie do ręki, przeszło etap wyrzucania większości (a przynajmniej sporej części) produktów poza tacę, a dziś jest w pełni samodzielny i coraz częściej jada łyżeczką czy widelcem, o rekach nie wspomnę :-) A awokado wcina samo na śniadanie :-)
  • 2 bataty
  • dojrzałe awokado
  • natka pietruszki
  • ząbek czosnku
  • olej lniany (lub kokosowy, ew. rzepakowy)
  • 2 łyżeczki mielonych pestek dyni
Bataty obieramy i kroimy w słupki. Polewamy olejem, układamy na blaszce i pieczemy do miękkości, ale nie na tyle długo by się rozpadały. Bataty pieką/gotują się dość szybko, trzeba czuwać przy piekarniku.
Obieramy awokado i czosnek, wrzucamy do blendera z natką pietruszki i łyżeczką ulubionego oleju. Miksujemy na gładka pastę, na koniec dosypujemy mielone pestki dyni.
Upieczone i przestudzone frytki maczamy w paście i zajadamy.

Podobnie możemy przyrządzić frytki z marchewki, pietruszki, selera (polecam, tylko uwaga bo jest silnym alergenem), buraków lub ziemniaków.

Guacamole - przepis podstawowy.

czwartek, 4 czerwca 2015

Curry z czerwonej soczewicy ze szpinakiem. Najlepsze.


O tym curry przeczytałam w 4/15 numerze TS w artykule p. Tessy Capponi-Borawskiej. Wiem, że oryginalny przepis pochodzi z książki Anjum Anand "Indian food made easy", jednak w tekście nie było dokładnych proporcji i wskazówek. Zrobiłam je więc trochę po swojemu. Żółtą soczewicę zastąpiłam czerwoną, pominęłam chili i dodałam mleko kokosowe, batata oraz cynamon. Jest to najlepsze, jak do tej pory, curry jakie jadłam. Jest tak obłędne, że chętnie wyjadałabym je łyżką prosto z garnka na śniadanie, obiad i kolację. Mój roczny synek też.


  • 2 duże szklanki czerwonej soczewicy (u mnie 0,3 l)
  • 2 duże szklanki wody
  • 1 duża szklanka mleka kokosowego i 2 łyżki śmietanki kokosowej
  • 1 duża szklanka passaty pomidorowej (odradzam kupowanie pomidorów w puszkach czy kartonach, od niedawna kupuję tylko w szkle)
  • 2-3 garście świeżego szpinaku
  • kawałek imbiru ok 1-2 cm
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 batat
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • pieprz cytrynowy
  • olej kokosowy
Soczewicę zalewam wodą i mlekiem kokosowym, ścieram imbir i dodaję kurkumę. Gotuję aż zmięknie i zacznie się rozpadać, pod koniec gotowania dolewam pomidory.
Batata obieram, kroję w kostkę i gotuję w osobnym rondelku.
Na patelni, na łyżce oleju kokosowego,
krótko podsmażam starty lub zgnieciony czosnek, kumin, kolendrę, pieprz i cynamon.
Soczewicę przekładam do dużego rondla lub na patelnię, dodaję odsączonego batata, czosnek z przyprawami i szpinak. Duszę jeszcze chwilę, można podlać wodą lub mlekiem koko by soczewica nam nie przywarła.

Wersja dla dorosłych jest z solą i chili. Dzieciom na początku lepiej zbyt mocno nie przyprawiać (ja nie solę wcale) bo jak zdarzy im się zmiażdżyć dziąsłem czosnek/imbir/pieprz to niekoniecznie może im się to podobać :-)