czwartek, 17 lipca 2014

Zdrowe ciasteczka z bananów, płatków owsianych i amarantusa




Korzystałam z tego przepisu na wielosmakowe ciasteczka owsiane, jednak dodałam od siebie jeszcze słonecznik oraz prawie całą szklankę preparowanego amarantusa gdyż masa była zbyt rzadka by dało się lepić z niej ciastka. 
Z ciasteczkami można dowolnie kombinować, dodawać inne bakalie i przyprawy. Są słodziutkie od bananów i chrupiące dzięki amarantusowi.
Korzystałam ze szklanki o pojemności 300 ml.
Z podanej porcji wyszło mi 25 ciasteczek.
  • 2 banany
  • 1/2 szklanki płatków owsianych zwykłych
  • 1 szklanka poppingu (prażone ziarna amarantusa)
  • 1/5 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/5 szklanki ziaren słonecznika
  • garść suszonej żurawiny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Banany rozgniotłam tłuczkiem do ziemniaków, dodałam resztę składników (żurawinę posiekałam)i wyrobiłam masę. Jest dość klejąca, regulujemy jej gęstość dosypując któregoś z sypkich składników. Formowałam małe kuleczki i układałam na blaszce zachowując odstępy. Piekłam ok 15 minut.




poniedziałek, 14 lipca 2014

Buchty


Przepis na ciasto zapożyczyłam z książki "Słodkie" Liski (znowu!). Dałam tylko więcej cukru do ciasta (ok 170 g), pominęłam skórkę cytrynową i cukier waniliowy, a bułeczki nadziałam domowym dżemem porzeczkowo-jabłkowym.
Z podanej porcji wyszły mi 22 bułeczki wielkości moreli.
  • 500-600 g mąki*
  • 2 jajka
  • 70 g miękkiego masła
  • 170 g cukru (w oryginale 170 g)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 170 ml mleka
  • dżem porzeczkowo-jabłkowy
W miseczce łączymy drożdże z łyżką cukru.
Podgrzewamy mleko, wlewamy do drożdży i dodajemy łyżkę mąki. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 15 minut.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy jajka, miękkie masło oraz rozczyn. Wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Zagniatamy w kulę, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym czasie z ciasta formujemy małe bułeczki nadziewając dżemem. Układamy w natłuszczonej blaszce w równych odstępach i odkładamy do wyrośnięcia jeszcze na ok. pół godziny.
Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku 25-30 minut.


* Mąkę dobrze dodawać stopniowo. Ja najpierw dałam zalecane 500 g, a później dosypałam jeszcze ok 100 g bo ciasto było bardzo klejące.




czwartek, 10 lipca 2014

Tarta migdałowa z masą waniliową i malinami





Spód:
  • 100 g mielonych migdałów (najlepiej zmielić samemu)
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 160 g mąki
  • 30 g cukru pudru
Masa:
  • 160 g serka mascarpone
  • 50 g kaszy manny błyskawicznej
  • 2 jajka
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • maliny lub inne owoce jagodowe, ok 200 g.

Łączymy wszystkie składniki ciasta, zagniatamy i wylepiamy nim formę do tarty o średnicy 26 cm. Ciasto jest klejące, pomaga zwilżenie delikatnie dłoni. Pieczemy 15 minut w średnio nagrzanym piekarniku (180 st.C.).

Miksujemy składniki masy na gładki krem. Smarujemy nim podpieczony spód, na wierzch wciskamy maliny i całość pieczemy jeszcze 30 minut.
Studzimy dobrze przed krojeniem.

Źródło: "Słodkie" E. Mórawska



poniedziałek, 7 lipca 2014

Pasta kanapkowa z kurczaka




Podstawowa wersja pasty, która świetnie zastępuje wszelkie gotowe smarowidła. Jest szybka w przygotowaniu i można komponować ją z ulubionymi składnikami i przyprawami jak cebula, szczypior, czosnek, suszone pomidory, curry, pieprz cytrynowy, pestki dyni i słonecznika, sos sojowy, chrzan, ostra/słodka/wędzona papryka.
Jeśli pasta wyjdzie nam za sucha, dodajemy więcej miodu lub musztardy, majonez można zastąpić oliwą.
  • ugotowana pierś z kurczaka
  • 3 łyżeczki ulubionej musztardy (polecam Dijon)
  • 3 łyżeczki majonezu
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Przyprawić do smaku.



piątek, 4 lipca 2014

Pesto ze szpinaku i rukoli



  • dwie garście świeżych liści szpinaku
  • garść rukoli
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka łyżek oliwy
  • łyżka kremowego białego serka
  • garść prażonych pestek słonecznika i dyni
  • sól do smaku
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze do pożądanej konsystencji, regulując gęstość masy oliwą.
Podajemy z makaronem. U mnie pszenno-gryczany makaron soba.