niedziela, 29 czerwca 2014

Bananowe pseudo-lody




Mam ostatnio szał na ten właśnie deser - pseudo-lody z bananów z ulubionymi dodatkami. Zobaczyłam je na Bea w kuchni (odsyłam do tego bloga, jest tam wyczerpujący opis). Podobno cieszą się dużą popularnością na różnych blogach wege i nie tylko.
Pomysł banalnie prosty, efekt  rewelacyjny. Odkrycie tego przepisu spowodowało, że banany kupuję i mrożę w ilościach hurtowych.
Wystarczą zamrożone banany i co nam w duszy/żołądku gra...
Np.:
  • 2 zamrożone banany
  • 2 łyżki masy krówkowej/toffi
Banany obieramy i mrozimy, najlepiej w całości, wtedy, jak przeczytałam, nie ciemnieją podczas miksowania. Po wyjęciu z zamrażarki łamiemy na kawałki (nie twardnieją na kamień), wrzucamy do misy blendera i miksujemy z masą krówkową.
Powstanie nam pyszna, lekko ciągnąca lodowa masa.
Banany możemy łączyć z innymi owocami, najlepiej zamrożonymi, sokami, bakaliami, kawą, mlekiem kokosowym, ulubionymi przyprawami i dodatkami.
By dało się formować z masy gałki należy ją jeszcze zamrozić.




sobota, 28 czerwca 2014

Sernikotoffi z malinami



Przepis pochodzi z książki "Słodkie" Elizy Mórawskiej. Smaczne ciasto o wyraźnym smaku toffi, kremowy sernik i kwaskowate maliny, bardzo pomysłowe i łatwe w przygotowaniu.

Uwaga: dałam więcej mąki do warstwy toffi, a ciasto upiekłam w małej tortownicy. Jak dla mnie spód jest trochę zbyt tłusty, może następnym razem dodam tylko 150 g masła.

Spód - warstwa toffi:
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 250 g masy toffi z puszki
  • 100 g mąki pszennej (w oryginale 60 g)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa serowa:
  • 400 g sera z wiadereczka 
  • 1 jajko
  • 150 g cukru (w oryginale 180 g)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 opakowania malin

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Małą tortownicę (lub kwadratową blaszkę 26 x 26)wykładamy papierem do pieczenia.
Spieniamy mikserem masło. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy. 
W tym momencie mikser zamieniam na metalową rózgę. Następnie do masy należy wmieszać kolejno masę toffi i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylewamy do formy.
Ser ucieramy z cukrem, jajkiem i mąką. Wylewamy na masę toffi i na wierzch wciskamy maliny.
Piekłam w średnio nagrzanym piekarniku 50 minut i w nim studziłam przy uchylonych drzwiczkach.




czwartek, 26 czerwca 2014

Pasta z tuńczykiem


  • puszka tuńczyka w oleju
  • 2 jajka ugotwane na twardo
  • czerwona cebulka
  • pieprz
  • sól
Tuńczyka odsączamy, ale nie całkiem, dzięki oliwie pasta nie będzie sucha.
Pokrojone jajka, tuńczyka i kawałek cebulki wrzucamy do pojemnika i miksujemy na gładką pastę. 
Doprawiamy pieprzem, solą i ulubionymi dodatkami (czosnek, szczypiorek, natka pietruszki, skórka cytrynowa, kolendra, suszone pomidory, oliwki, kapary itp.).

niedziela, 22 czerwca 2014

Kawa owocowe orzeźwienie




  • garść truskawek
  • garść porzeczek czerwonych
  • garść czarnych porzeczek
  • 1/2 laski wanilii
  • laska kory cynamonowej
  • 3 gałązki świeżej mięty pieprzowej
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
  • cukier do smaku
  • kostki lodu
Owoce, wanilię, 2 gałązki mięty i cynamon zalewamy wodą i gotujemy kompot.
Po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia i schładzamy w lodówce.
300 ml odcedzonego kompotu miksujemy w blenderze z kawą i cukrem (ok 2 łyżeczki) aż powstanie pianka.
Do wysokiej szklanki wrzucamy kostki lodu, ugniatamy z liściami świeżej mięty, zalewamy kawą owocową i przybieramy owocami.