poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Pieczone klopsiki z fetą




  • 1 pierś z kurczaka
  • 500 g mięsa z indyka (pierś lub kawałek udźca)
  • 2 jajka
  • 1 posiekana drobno cebula
  • 4 zmiażdżone ząbki czosnku
  • posiekany koperek i natka pietruszki (po 1/2 pęczka)
  • opcjonalnie 4 łyżki mielonych migdałów do zagęszczenia masy
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn
  • słodka papryka w proszku
  • kilka łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • ok 100 g sera typu feta (1/2 kostki)
Mięso mielimy i dodajemy wszystkie pozostałe składniki oprócz sera. Mieszamy dokładnie na gładką masę. Jeśli jest zbyt rzadka, zagęszczamy ją mielonymi migdałami.
Ser kroimy w kostki o boku długości 1,5 cm.
Zwilżonymi rękami formujemy klopsy i w środek każdego wsadzamy kostkę sera i zalepiamy dokładnie.
Kotleciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Z podanej porcji wyszło mi 14 klopsów. Piekłam je 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku.



niedziela, 6 kwietnia 2014

Paluchy z ciasta francuskiego z przyprawami





Żadna nowa Ameryka. Najprostsze na świecie, najszybsze i bardzo smaczne paluchy z ciasta francuskiego. Idealne jako dodatek do zupy krem lub przegryzka na posiedzenia mniej i bardziej oficjalne. Można wykorzystać mnóstwo ulubionych dodatków, zarówno na słodko jak i na słono.
  • płat ciasta francuskiego
  • rozbełtane jajko
  • posypka do wyboru: sól gruboziarnista, pieprz, kminek, ostra mielona papryka, sezam biały/czarny, mak, czarnuszka, starty żółty ser, cynamon i gruby cukier trzcinowy
Ciasto francuskie smarujemy jajkiem i kroimy w paski grubości ok 1-1,5 cm. Układamy na blaszce i posypujemy przyprawami. Można to zrobić też od razu po pokrojeniu. Pieczemy ok 10 minut w średnio nagrzanym piekarniku aż paluchy się zezłocą.