środa, 5 lutego 2014

Muffiny z karmelizowanymi bananami, jabłkiem i marcepanem





Powstały z potrzeby chwili. Bardzo silnej potrzeby na coś, cokolwiek, słodkiego, ciepłego, z posmakiem karmelu, cynamonu i jabłka.
  • 300 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 100 g płatków owsianych zwykłych
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 250 ml płynu(alergicy mogą dać wodę zmieszaną z mlekiem kokosowym, nieuczuleni - mleko)
  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 50 ml oleju
  • 2 banany
  • 1 jabłko
  • kawałek marcepanu
W dużej misie mieszamy suche składniki: mąkę, płatki, sól, sodę, przyprawy i 2/3 cukru.
Obieramy banany i jabłko, kroimy w kostkę. Na patelni karmelizujemy 1/3 cukru, dodajemy 2-3 łyżki wody i wrzucamy owoce. Dusimy chwilkę, aż karmel się rozpuści uważając, aby owoce się nie rozpadły.
Roztrzepujemy jajka z olejem i wodą/mlekiem. Do mąki wlewamy masę jajeczną, mieszamy łyżką, dodajemy owoce, mieszamy do połączenia składników, nie za długo.
Napełniamy foremki do muffinków. Kawałeczki marcepanu formujemy w kulki i wciskamy w środek każdej babeczki.
Pieczemy 25 min. w średnio nagrzanym piekarniku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz